Петък, 18 Октомври 2019
Петък, 18 Октомври 2019
Лавров през Георгиева намекна сами да се оправяме с бежанците

Лавров през Георгиева намекна сами да се оправяме с бежанците

Острият отказ на Москва идва в отговор на посланика на Полша, помолила Русия да поеме част от потока 

Бюрократичният подход няма да сработи при решаването на въпроса с бежанците, защото причините за този проблем са политически. Това заяви днес руският министър на външните работи Сергей Лавров на среща в Москва със зам.-председателя на Еврокомисията (ЕК) от България Кристалина Георгиева.

Новината идва дни, след като в Брюксел поиска и Москва да помогне на Европейския съюз (ЕС) с приемане на територията си на част от бежанския поток. Искането на руското правителство изрази извънредният и пълномощен посланик на Република Полша в РФ Катажина Пелчинска-Наленч в ефира на радиостанцията „Говори Москва“.

"Справедливостта изисква страните, разпалили конфликтите, да носят по-голяма отговорност за хуманитарната помощ", заяви Лавров, цитиран от агенция ТАСС. Той не назова конкретните държави, но според министъра бюрократичният подход „няма да сработи за решаване на проблемите на бежанците“. 

Според него анализи на статистиката показвали, че „лъвският дял“ от мигрантите от Близкия изток са „жертви на различни конфликти“. "Разбира се, някои се изкушават просто да видят колко пари не достигат (за хуманитарна помощ - бел. ТАСС) и да посъветват правителствата да отпуснат допълнителни средства. Чух, че някой предлага това да стане задължително“.

Първият дипломат на РФ изтъкна, че корените на проблема са политически. „Един такъв механичен подход обаче няма да сработи. Вие разбирате това, виждайки примера на опита на ЕС да реши по подобен начин проблема с бежанците", каза Лавров. 

Кристалина Георгиева, която навремето беше шеф на Световната банка за Русия, е в Москва като съпредседател на Групата на високо равнище за финансиране на хуманитарната дейност на ООН. 

Николай Марченко, Nbox 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар