Понеделник, 18 Ноември 2019
Понеделник, 18 Ноември 2019
Полицията разпръсна с гумени куршуми гей парада в Истанбул

Полицията разпръсна с гумени куршуми гей парада в Истанбул

Силите за сигурност атакуваха с гумени куршуми участниците в Парада на гордостта, организиран от ЛГБТ общността. 

Полицията използва и сълзотворен газ, за да ги разпръсне. До късно през нощта продължиха сблъсъците на полицията с демонстрантите. Има много ранени и арестувани.

 

Хиляди хора вчера се събраха край централния площад "Таксим", за да участват в традиционното шествие на активистите на ЛГБТ общността.

Валийството в Истанбул забрани провеждането на парада. Това става за шеста поредна година. Площад "Таксим" бе заграден с бариери. Полицаи и бронирани коли бяха блокирали улиците около площада.

В обръщението се изтъкваше, че властите пет поредни години дискриминират мирните прояви на ЛГБТ общността и служат си с антидемократични средства срещу нея.
След като бе прочетено обръщението, полицията започна да разгонва тълпата със сила. Но хората не си тръгнаха. Тогава полицаите стреляха с гумени куршуми срещу множеството и използваха сълзотворен газ, за да го разпръснат.

Последваха сблъсъци между демонстрантите и полицията. След това обаче демонстрантите продължиха протестите в страничните улици на града.

Полицейските екипи отново атакуваха участниците. Сблъсъците продължиха часове наред. Има ранени, но не се съобщава броят им. Много участници са арестувани. Полицията е блокирала пл. "Таксим" и не допуска посетители.

Източник: БТА

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар