Понеделник, 27 Януари 2020

ndt banner2

Понеделник, 27 Януари 2020
Скок на цените на петрола

Скок на цените на петрола

Петролните фючърси поскъпват в понеделник с около 2% на фона на ескалация на напрежението в Близкия Изток

Петролните фючърси поскъпват в понеделник с около 2% на фона на ескалация на напрежението в Близкия Изток. Инвеститорите се притесняват, че задържането от страна на Иран на британски танкер през миналата седмица може да увеличи рисковете от нарушаване на доставките на суров петрол през Ормузкия проток.

Фючърсите на петрол брент с доставка през септември поскъпнаха първоначално към 64,03 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол с доставка през август - към 56,84 долара за барел.

Последва известно стабилизиране на цените, след като беше съобщено, че в понеделник едно от големите либийски петролни находища "Шарара" е възобновило наполовина своя капацитет. Това петролно находище беше затворено в петък, което доведе до загуба на добивите с около 290 хил. барела на ден, пояснява БНР.

През днешната обедна европейска търговия фючърсите на петрола брент нарастват с 2,15% към 63,80 долара за барел, а фючърсите на американския лек суров петрол - с 1,87% към 56,67 долара за барел, след като обаче те отбелязаха сериозни понижения през миналата седмица съответно с 6,4% и със 7,6% в резултат на подновени опасения за по-слабо потребление на петрол на фона на забавящия се икономически растеж в световен план и с оглед на растящото производство в САЩ.

Междувременно данните от края на миналата седмица показаха, че доставките на сурови петрол от Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, са спаднал през май до 18 месечно дъно.

Това, както и ескалиращото напрежение между САЩ и Великобритания от една страна, и Иран от друга страна, доведе до известно поскъпване на петролните фючърси в петък и през днешната търговия.

Иранската революционна гвардия заяви в петък, че е задържала в Персийския залив петролен танкер, плаващ под флага на Великобритания, в отговор на британския арест на ирански супертанкер по-рано този месец край бреговете на Гибралтар.

Този ход от страна на Техеран засили притесненията за евентуални прекъсвания на доставките през Ормузкия проток при устието на Персийския залив, през който проток преминават около една пета от световните доставки на петрол.

Междувременно висш служител на американската администрация заяви в петък, че САЩ ще унищожи всеки едни ирански дрон, който лети близо до техни кораби в Персийския залив. Тази заплаха идва само ден, след като САЩ заявиха, че вече са унищожили ирански безпилотен самолет в Ормузкия пролив.

Нарастващото напрежение между Иран от една страна, и САЩ и Великобритания от друга страна, беше в основната на предпазливото поскъпване на петрола в петък и допринася за днешното по-рязко възходящо движение.

Редица анализатори обаче продължават да ревизират в низходяща посока своите прогнози за потреблението на черното злато в глобален план.

През уикенда банката Goldman Sachs понижи очакванията си за растежа при търсенето на петрола през 2019-а година до 1,275 млн. барела на ден, визирайки разочароващата глобална икономическа активност.  Тази нова прогноза е все още над осреднената за растежа на потреблението на петрол с 1,05 млн. барела в рамките на настоящата година.

Свързани статии (по етикет)

  • Цените на храните на едро скачат с близо 5%

    Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро, скочи през последната седмица с 4,72 на сто, до 1,597 пункта, съобщава Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). От началото на годината ИТЦ се е повишил с 7,47 процента

  • Беларус търси алтернативи на руския петрол, включително от САЩ

    Беларус търси алтернативи на руския петрол и преговаря със Съединените щати, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) за доставки, заяви президентът Александър Лукашенко, цитиран от Ройтерс, която се позовава на агенция Белта

  • Експерт обяснява защо цените вървят нагоре!

    Нова година, нови цени на вода, ток, по-високи транспортни разходи, по-високи разходи за труд – всичко това се очаква да се отрази не само на поразения от чума сектор на свиневъдството. Неслучайно статистиката отчете рекордна за последните 7 години инфлация- 3.8 %

Оставете коментар

baner

 FB banner