Неделя, 20 Октомври 2019
Неделя, 20 Октомври 2019
"Билд" обвинява: Шефът на Фолксваген търгува с деспота Ердоган!

"Билд" обвинява: Шефът на Фолксваген търгува с деспота Ердоган!

Шефът на VW Дийс търгува с Ердоган, пише в. "Билд", цитиран от БГНЕС. Според коментара на вестника много немци не пътуват в Турция заради президента Ердоган.

„Немци лежат в затвора. Заради Ердоган. А сега VW иска да построи завод в Турция? Ердоган, турският деспот, който седи в дворец от 1000 стаи, затваря опозиционни фигури, заплашва пресата и съдебната система“, пише изданието

Според най-тиражния вестник в Германия фактите са следните:

Месеци наред се спекулира къде концернът VW (650 000 работници) иска да построи още един завод. Претовареният завод на Skoda в Чехия ще бъде облекчен, там ще се произвежда бестселърите Superb и Passat. Ще бъдат създадени 2000 работни места. Инвестиция: висока трицифрена милионна сума.

Решението ще се вземе от Надзорния съвет в края на месеца, като България и Турция са в надпреварата. "Билд" пише, че в България емоциите кипят.

„Носят се слухове, че решението е взето, а VW по-скоро ще „прибере“ по-високите субсидии в Турция. Освен това също се твърди, че бившият канцлер и приятел на Путин Герхард Шрьодер най-малкото е „дърпал“ конците.

Какво казва VW? Официално нищо, твърди "Билд". Според негова информация, в борда на VW се говори много за решение в полза на Турция с местоположение в района на пристанищния град Измир.

„Аргументите на VW: Хиляди немски компании работят в Турция от десетилетия, включително практически всички доставчици. Над 250 000 души са заети в турската автомобилна индустрия за автомобилно оборудване, има квалифицирани работници и инженери, добра инфраструктура“.

Според "Билд" деликатният характер на плановете е бил обект на интензивни дебати в концерна, а главният изпълнителен директор Херберт Дийс – за когото се твърди, че лично се е срещал с Ердоган в хода на преговорите – е активирал кабинета на канцлера. Оттам имало зелена светлина за всяко решение, което ще обвърже Турция по-близо с Европа и НАТО. А завод на VW е толкова силен сигнал.

В концерна случаят с Турция се украсява, заключава "Билд" и се позовава на мениджър от концерна, според когото: “Такова едно решение е за 40 години, дори Ердоган да не управлява дълго.”

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар