Вторник, 21 Януари 2020

ndt banner2

Вторник, 21 Януари 2020
Китай заплаши със санкции Lockheed Martin заради доставката на F-16 в Тайван

Китай заплаши със санкции Lockheed Martin заради доставката на F-16 в Тайван

Китайските власти са изразили остър протест във връзка с планираната доставка, добави Ген Шуан

Китай разкритикува остро планираната продажба на изтребители F-16 от САЩ на Тайван и заплаши да наложи санкции на американските фирми, които участват в сделката, предават AFP и Агенция "Фокус".

„Китай ще предприеме всички необходими мерки, за да защити интересите си, включително като наложи санкции на американските компании, които участват в продажбата на оръжие на Тайван“, заяви говорителят на министерството на външните работи на Китай Ген Шуан.

Китайските власти са изразили остър протест във връзка с планираната доставка, добави Ген Шуан.

„Тези действия на Вашингтон нарушават суверенитета на нашата страна и са в разрез с националните интереси на Китай. Изразяваме по този повод решителен протест и вече отправихме на САЩ сериозно предупреждение“, отбеляза той на редовния си брифинг.

Дипломатът подчерта, че Пекин ще предприеме всички необходими действия, за да защити своите законни интереси.

Както съобщиха във вторник от Държавния департамент, американската администрация е уведомила официално в този ден Конгреса за решението да се продадат на Тайван 66 изтребителя F-16 и съпътстващото оборудване за сумата от 8 милиарда долара.

От 1949 година Тайван се управлява от собствена администрация и, съгласно официалната позиция на Китай, подкрепяна от повечето от страните, се счита за една от провинциите на Китайската народна република.

През 1992 година на среща в Хонконг между Пекин и Тайпе е постигнат консенсус, според който се признава съществуването само на една китайска държава в света.

Сегашният ръководител на администрацията на острова е противница на курса към сближаване и отказва да признава основополагащия принцип „един Китай“, който служи като предпоставка за диалог. Това спря процеса на интеграция на Тайван с материка.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner