Сряда, 19 Февруари 2020

ndt banner2

Сряда, 19 Февруари 2020

Китай подготвя гигантски военен парад

Китай подготвя гигантски военен парад

Китай организира на 1 октомври в Пекин гигантски военен парад, за да отпразнува 70-ата годишнина на комунистическия режим - очаквана демонстрация на сила с оглед заплашителните перспективи за намеса в Хонконг, която да сложи край на над двумесечните протести, предаде Франс прес.

Народен Китай по традиция прави военни паради на всеки 10 години, отбелязвайки годишнините от създаването си на 1 октомври 1949 г. Обикновено силният човек на режима приема строя на войските и те маршируват на площад "Тянанмън", на който Мао Цзедун е провъзгласил създаването на Китайската народна република.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Тази година "военният парад ще е по-мащабен от тези по случай 50-ата и 60-ата годишнина и от онзи, с който бе чествано (навършването на 70 години от) края на Втората световна война" през 2015 г., когато участваха 12 000 войници, увери днес генерал Цай Чжъцзюн от генералния щаб на китайската армия.

"Важна реч" ще произнесе президентът Си Цзинпин.

Най-голямата армия в света, наброяваща близо 2 милиона души, ще покаже по този случай редица нови оръжия, всички те - конструирани в страната, посочи генерал Цай на пресконференция.

Той уточни, че военният парад няма да е насочен срещу никоя държава, допълва АФП, припомняйки напрежението в ред сфери от отношенията между Китай и САЩ.

Военният бюджет на Китай е втори по размер в света и тази година бележи ръст със 7,5 процента, при все че този на САЩ далеч го надхвърля. Пекин изтъква, че поддържа армията си с мирни цели като "несъкрушима сила в защита на мира в света".

Източник: БТА

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner