Петък, 15 Ноември 2019
Петък, 15 Ноември 2019
Хонконг официално изтегля законопроекта за екстрадицията

Хонконг официално изтегля законопроекта за екстрадицията

Главният администратор на Хонконг Кери Лам ще изтегли официално спорния законопроект за екстрадицията, който предизвика мащабни протести в града през последните месеци. Според някои китайски медии това е най-тежката криза за града през последните десетилетия. 

Правителствени източници са потвърдили информацията за „Ройтерс”.

Законопроектът позволяваше екстрадицията на граждани в Китай, където съдебната власт се контролира от Китайската комунистическата партия. Това предизвика недоволството на стотици хиляди, като един от най-големите протести надмина 1 млн. души. Притеснението на гражданите е, че държавното управление ще използва законопроекта за преследване на политически врагове и неудобни за властта личности. Нестихващите протести в бившата британска колония искаха предложението да бъде официално изтеглено.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

В предишни случаи Лам заявяваше, че законопроектът е спрян, но не и официално отхвърлен. Хонконг действа на модела – една държава, две системи. Това позволява жителите на града да се възползват от привилегии, непознати на останалата част от Китай. Сред тях са свободата на протест и независимата законодателна система

Източник: bTV

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар