Четвъртък, 19 Септември 2019
Четвъртък, 19 Септември 2019
Репресиите няма да спрат русофилите

Репресиите няма да спрат русофилите

На 14 септември предстои традиционният събор на русофилите край язовир „Копринка”. Тази година той ще се проведе в необичайна обстановка.

Само дни преди събитието ръководителите на Национално движение „Русофили” бяха привикани на разпит, особено брутално бе задържането на колегата журналист и философ Юрий Борисов, който бе отведен на „беседата” демонстративно с белезници, бяха повдигнати и обвинения в шпионаж, навръх 9 септември авторитарно бе направен „намек” към българското общество – да обичаш Русия, руския народ и руската култура, да си несъгласен с евро-атлантическите ценности, да имаш социална кауза, може да ти донесе сериозни проблеми. И въпреки това сме убедени, че на „Копринка“ за пореден път ще се съберат десетки хиляди българи. А много вероятно е тази година те да бъдат и повече.

Като гражданска реакция и сигнал, че репресията и натискът няма да ги уплашат или разколебаят, защото преди всичко те са български патриоти. Те ще изразят не омраза към някого, а искрената си обич към една приятелска държава, към един братски славянски и православен народ. Обич, защото с него ни събират историята и вярата, поколения човешки контакти. На когото сме дали кирилицата и православието, от когото сме получили Освобождението и новата си държавност, а в по-ново време – победата над фашизма и социалната държава. Такава гражданска позиция няма да е прецедент въпреки налаганото мнение, че българинът днес е апатичен.

Помним как при всеки опит да се подмени историята, да се отрече Руско-турската война или пък титаните Левски и Ботев да бъдат обявени за „терористи” и извадени от учебниците, под връх Шипка на 3 март идваха 100 000-150 000 патриоти, за да покажат че ни има като нация, че помним миналото и пазим българщината. Така ще бъде и на „Копринка”, където се празнува каузата на дружбата! Вчера професионалният атлантик Соломон Паси твърдеше, че у нас нямало русофили. Нека той и съратниците му да отидат на „Копринка” и ще разберат, че дълбоко грешат.

Много показателно впрочем е, че събор на евроатлантиците няма… и няма да има!

Проф. Светлана Шаренкова

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар