Сряда, 13 Ноември 2019
Сряда, 13 Ноември 2019
Израел е шпионирал Белият дом чрез шпионски устройства около сградата и на други ключови места във Вашингтон

Израел е шпионирал Белият дом чрез шпионски устройства около сградата и на други ключови места във Вашингтон

Според анализи на ФБР и други агенции, работещи по случая, именно Израел стои зад поставянето на устройствата, смятат държавните служители, някои от които са работили в тези агенции

Правителството на САЩ е заключило, че през последните две години Израел вероятно е шпионирал Белият дом като е поставил шпионски устройства около сградата и на други ключови места във Вашингтон, според трима бивши американски държавни служители, пише списание Politico, цитирано от "Фокус".

За разлика от други случаи, в които чужди държави са се опитвали да шпионират американското правителство, този път администрацията на Тръмп няма намерение да отговори на опитите на Израел и за Тел Авив все още няма никакви последици.

Малките шпионски устройства вероятно е трябвало да докладват на Израел за действията на президентът на САЩ Доналд Тръмп, както и да шпионират неговите най-близки съветници и членове на кабинета. Не е ясно дали все пак опитите на Тел Авив са били успешни.

Според анализи на ФБР и други агенции, работещи по случая, именно Израел стои зад поставянето на устройствата, смятат държавните служители, някои от които са работили в тези агенции.

„Ясно е, че Израел е отговорен за тях“, заяви един от тях.

Посланикът на Тел Авив във Вашингтон все пак отрече обвиненията.

„Тези обвинения са абсолютно неоправдани. Израел не провежда разузнавателни операции в САЩ“, каза той.

Служител от администрацията на Тръмп заяви, че не е сред отговорностите на кабинета да „коментира по случаи, свързани с безопасността или разузнаването“.

ФБР също отказа да коментира темата.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар