Сряда, 16 Октомври 2019
Сряда, 16 Октомври 2019
Гърция забранява цигарите на открити обществени места, където има деца

Гърция забранява цигарите на открити обществени места, където има деца

Гърция забранява тютюнопушенето на всички открити обществени места, където се намират деца. Това включва детски площадки, дворове на училища и детски градини и други.

Предстои парламентът да гласува глобите, които се очаква да надхвърлят 1000 евро. В началото на август здравният министър Васили Кикиляс разпрати инструкции до местните власти да спазват законодателството за забрана на пушенето на публични места. То е в сила вече 10 години, но до момента почти не се прилагаше. Забраната включва барове, ресторанти, магазини, хотелски стаи, лични автомобили, чакални, летища, обществения транспорт, учебните заведения и всички институции, които предоставят обществени услуги.

Кикиляс, който е лекар и бивш спортист, съобщи, че в началото на октомври започва кампания срещу тютюнопушенето сред младите хора. В началото на август здравното министерство пък разпрати инструкции до местните власти да спазват приетото преди 10 години законодателство за забрана на пушенето на публични места, което на практика почти не се е прилагала. Именно реалното прилагане на забраната бе едно от предизборните обещания на новия премиер Кириакос Мицотакис.

Според забраната пушенето е забранено в барове, ресторанти, хотелски стаи и дори в личните автомобили, като в обхвата влизат както обикновените, така и електронните цигари. Глобата за пушене на обществено място варира между 50 и 500 евро, а санкция може да бъде наложена и на собствениците на мястото, в което се пуши. Глобите започват от 500 и достигат до 10 хил. евро при четвъртото поредно нарушение. Тогава магазинът или заведението могат да бъдат затворени за 10 дни, а при пето нарушение – и за постоянно.  

Същите са глобите и за продажба на алкохол и цигари на малолетни, както и за насърчаване на пушенето на места със забрана.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар