Събота, 14 Декември 2019

ndt banner2

Събота, 14 Декември 2019
Върховният съд на Испания разреши ексхумацията на тленните останки на Франсиско Франко

Върховният съд на Испания разреши ексхумацията на тленните останки на Франсиско Франко

С „единодушно" решение шестимата съдии се съгласиха „изцяло да отхвърлят жалбата, подадена от семейството във връзка с ексхумацията на тленните останки на Франсиско Франко", се казва в решението

Върховният съд на Испания даде зелена светлина за плановете на правителството да ексхумира останките на Франсиско Франко от мавзолея му, като отхвърли жалбата на потомците на покойния диктатор, предава AFP, цитирана от агенция "Фокус". 

С „единодушно" решение шестимата съдии се съгласиха „изцяло да отхвърлят жалбата, подадена от семейството във връзка с ексхумацията на тленните останки на Франсиско Франко", се казва в решението.

Още с идването си на власт през юни 2018 г. социалистическото правителство на премиера Педро Санчес обяви, че ще извади тленните останки на Франко от мемориалния комплекс „Долината на падналите“, който се намира на 66 километра западно от Мадрид. Изваждането на тялото на Франко от гроба беше един от ключовите приоритети на управляващата партия. Партията твърди, че базиликата и 150-метровият кръст са монумент на режима на Франко, който прославя победителите от гражданската война, вместо да почита жертвите й.
„Раните са отворени от много години“, заяви премиерът на Испания Педро Санчез пред парламента преди 14 месеца. „Твърде много години. Време е да бъдат затворени“, бяха думите му.

Първоначално правителството трябваше да потърси подкрепата на Ватикана. След това то отхвърли предложението на семейството на Франко да се препогребе диктаторът в семейна гробница в катедралата Алмудена в центъра на Мадрид до кралския дворец. Правителството се опасяваше, че така катедралата би могла да се превърне в място на поклонение за онези, които изпитват носталгия по диктатурата.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner