Четвъртък, 20 Февруари 2020

ndt banner2

Четвъртък, 20 Февруари 2020

Жертвите в Мека достигнаха 107

Жертвите в Мека достигнаха 107

Саудитските власти от две години извършват мащабна реконструкция на джамията

Най-малко 107 души бяха убити при падането на крана върху Голямата джамия в Мека по време на силни ветрове и обилни валежи. При злополуката има и 238 ранени.

Злополуката се случва по-малко от две седмици преди започването на годишния хадж, при който Саудитска Арабия очаква над един милион мюсюлмански поклонници от 21 септември. В страната вече са пристигнали близо 800 000 поклонници, съобщи държавната агенция СПА.

Основните ритуали на ежегодното поклонение (хадж) до светите места в Мека и Медина тази година ще се състоят от 21 до 26 септември. Кулминацията е на 23 септември - Айд ал Адха.

Голямата джамия обикновено е най-многолюдна в петък , мюсюлманският ден за молитва.

Саудитските власти от две години извършват мащабна реконструкция на джамията Ал Масджид ал Харам, където се съхранява главната светиня на исляма - Кааба.

В момента е в ход мащабен проект за увеличение на площта на джамията с 400 000 квадратни метра, което позволява да се настанят до 2,2 милиона души наведнъж. Джамията е заобиколена от множество кранове.

Хадж се провежда без инциденти през последните няколко години. Саудитска Арабия инвестира милиарди долари в областта на транспорта и друга инфраструктура, за да се улесни движението на огромния брой хора, които да вземат участие в молитвите.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner