Понеделник, 24 Февруари 2020

ndt banner2

Понеделник, 24 Февруари 2020

Реджеп Ердоган се зарече, че ще продължи да купува петрол и природен газ от Иран

Реджеп Ердоган се зарече, че ще продължи да купува петрол и природен газ от Иран

Въпреки обещанието си, президентът призна, че Турция среща трудности в закупуването на петрол от Техеран, заради факта, че частният сектор „се е отдръпнал, заради заплахите на САЩ“

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се зарече, че Анкара ще продължи да купува петрол и природен газ от Иран, въпреки санкциите на САЩ, пише израелското издание The Times of Israel.

САЩ подновиха санкциите си срещу Иран след като се оттеглиха от ядреното споразумение с Техеран от 2015 г. и се стремят да намалят продажбите на Иран на петрол и други енергийни ресурси до нула.

„Невъзможно е за нас да прекратим взаимоотношенията си с Иран във връзка с петрола и природния газ. Ще продължим да купуваме газ оттам“, заяви Ердоган пред турски репортери малко преди да замине за Ню Йорк, където ще присъства на заседанието на Общото събрание на ООН.

Въпреки обещанието си, президентът призна, че Турция среща трудности в закупуването на петрол от Техеран, заради факта, че частният сектор „се е отдръпнал, заради заплахите на САЩ“. 

„Но по този въпрос специално и много други, ние ще продължим нашите взаимоотношения с Иран“, обеща още президента, като добави, че Анкара все още желае да увеличи обема на търговията между двете страни.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

По-рано Ердоган разкритикува санкциите срещу Техеран, като настоя, че те не постигат нищо.

В кулоарите на Общото събрание на ООН по-рано, той отрече обвиненията, че Турция е спомогнала на Иран да заобикаля наложените санкции в миналото, като добави, че това са обвинения, отправени от опозиционни лидери.

„Това са обвинения, отправени от терористичната организация на Фетхула Гюлен, които стоят и зад проваления опит за преврат от 2016 г. в Турция“, заяви Ердоган пред американски медии.

„Тези обвинения са повече от грешни, те са продукт на пропагандата на терористите на Гюлен“, добави той.

Ердоган има предвид Движението на проповедника Фетхула Гюлен, макар организацията му да отрича да е замесена в опита за преврат и продължава да твърди, че е мирна група, която промотира образованието и исляма.

Президента също така призова държавите да са внимателни в обвиненията си срещу Техеран за атаките срещу петролните рафинерии на Саудитска Арабия. За тях отговорност поеха йеменските хути, шиитски бунтовници, които се ползват с подкрепата на Иран, но Рияд, Вашингтон и няколко европейски страни обвиняват Техеран за нападенията. Иран продължава да отрича да е замесен в атаката.

„Не смятам, че е правилното нещо да слагаме вината на Техеран.“, каза по темата Ердоган.

Източник: Агенция „Фокус“

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner