Четвъртък, 05 Декември 2019

ndt banner2

Четвъртък, 05 Декември 2019
Пекин отбеляза с внушителен парад 70-годишнината от създаването на КНР (Видео)

Пекин отбеляза с внушителен парад 70-годишнината от създаването на КНР (Видео)

Китай показа новите свръхзвукови стратегически крилати ракети DF- 100 на грандиозен военен парад послучай 70-тата годишнина от създаването на Китайската народна република. В тържествата участваха 15 000 военни и бяха показании 580 машини, 160 самолети и вартолети. Това е най-мащабния парад в историята на страната.

Камиони, пренасящи оръжия - включително ракета, която може да носи ядрена бойна глава и е проектирана да избягва защитите на САЩ - преминаха през Пекин днес по време на парада, с който Китайската комунистическа партия отбелязва 70-ата си годишнина на власт и показва възхода си като все по-амбициозна глобална сила, предаде Асошиейтед прес.

Армията показа някои от най-усъвършенстваните оръжия на Китайската народна република, част от които досега не бяха виждани от широката общественост. Колони от военни маршируваха край президента Си Цзинпин и други лидери на площад Тянанмън, символичното политическо сърце на страната. Хиляди зрители развяваха китайски знамена, а ниско в небето летяха изтребители.

Никоя сила не може да разклати статута на Китай, нито да спре напредъка на китайския народ, подчерта Си Цзинпин речта си. Сегашният президент произнесе речта си на същото място, където преди седем десетилетия Мао Дзедун обяви създаването на КНР.

Парадът показа нагледно бързото развитие на китайските оръжейни технологии. Според чуждестранни анализатори Пекин е близо до паритет със САЩ, Русия и Европа при ракетите, дроновете и в някои други области. Китайската народноосвободителна армия е най-голямата в света, с 2 милиона мъже и жени в униформа. Въоръжените сили на Пекин работят по изтребители, първия китайски самолетоносач и ново поколение подводници с ядрени двигатели.

За пръв път бяха показани системите "Дунфън 17", ракетата-носител на свръхзвуков летателен апарат, който според чуждестранни анализатори може да извършва високоскоростни маневри с цел избягване на противоракетна отбрана. Показана беше и ракетата Дунфън 41, с обхват до 15 хиляди километра. Смята се, че тя може да носи до 10 до 12 бойни глави, които да поразят отделни цели.

Показаната за пръв път стратегическа крилата ракета "Дунфън 100" може да се използва за унищожаване на укрепени цели и бункери, според китайски медии, цитирани от ТАСС.

Показана беше и нова модификация на стратегическия бомбардировач H-6N (основан на съветския Ту-16), разработен с цел да може да носи стратегическа крилата ракета "Дунфън 10А".

Акцентът върху ракети и други оръжия с голям обхват отразява стремежа на Пекин да измести Вашингтон като водеща силва в региона и да наложи своите претенции към Тайван, Южнокитайско море и други спорни територии, отбелязва АП.

Китайският военен бюджет е втори по големина в света, достигайки 250 милиарда долара миналата година, в сравнение с 650 милиарда долара, похарчени от САЩ, по данни на Стокхолмския международен институт за изследвания на проблемите на мира (СИПРИ).

Китай има около 280 бойни глави срещу 6450 за САЩ и 6850 за Русия. Пекин иска да има достатъчни сили за ядрено възпиране, но заявява, че няма да използва първи ядрено оръжие при евентуален конфликт.

Правителството на Си Цзинпин се опитва да подкрепи отслабващия икономически растеж и да предотврати опасната от политическа гледна точка загуба на работни места, на фона на митническа война с Вашингтон. Конфликтът засегна китайският износ, отбелязва АП.

Китайската комунистическа партия е изправена и пред антиправителствени протести в Хонконг. Въпреки безредиците, Си обяви в реч вчера, че ще спази официалните ангажименти да остави Хонконг да урежда собствените си дела. Хонконгската главна администраторка Кари Лам присъстваше на парада в Пекин, показвайки единство с управляващата партия.


Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар