Понеделник, 14 Октомври 2019
Понеделник, 14 Октомври 2019
Борис Джонсън ще съобщи "последното" преговорно предложение към ЕС за Брекзит

Борис Джонсън ще съобщи "последното" преговорно предложение към ЕС за Брекзит

По време на речта си на годишната конференция на Консерваторите в Манчестър британският премиер Борис Джонсън ще съобщи подробности около "последното" преговорно предложение към ЕС, съобщи Би Би Си

Според Джонсън Великобритания ще се придвижи напред само когато напусне ЕС на 31 октомври. „Хората не може повече да бъдат смятани за глупаци от онези, които искат отлагане или блокиране на процеса“, коментира премиерът.

Джонсън обяви, че се надява да постигне сделка с ЕС в близките няколко дни. Част от нея ще е и някакво решение на ключовия въпрос за граничните проверки между Северна Ирландия и Ирландия. Според него дори след напускането на ЕС някои митнически проверки ще са необходими. 

Парламентът на Обединеното кралство прие закон, според който премиерът трябва да поиска отлагане на Брекзит, освен ако депутатите не подкрепят договорена сделка до 19 октомври – два дни след срещата на високо равнище на ЕС. 

На среща, организирана от северноирландската Демократична юнионистка партия, правителството на Обединеното кралство заяви, че не е съгласно с по-нататъшно забавяне след крайния срок, защото това не би било рентабилно за държавата.

Кореспондентът на Би Би Си в Брюксел съобщи, че европейските лидери се опасяват, че предложената от британците алтернатива на „предпазния механизъм“ за ирландската граница е в разрез с „червените линии“ на блока.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар