Събота, 18 Януари 2020

ndt banner2

Събота, 18 Януари 2020
Стъпка към преговори за Донбас между Украйна и Русия

Стъпка към преговори за Донбас между Украйна и Русия

Подписването на среща в беларуската столица Минск се приема като голяма стъпка на украинското правителство към решаване на конфликта в Източна Украйна, в който са убити над 13 000 души, а над 1 милион са изселени

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че правителството му е подписало дългоочаквани споразумения с украинските сепаратисти, Русия и европейските наблюдатели за приемане на закон за временен статут на контролираната от сепаратистите източна част на страната, проправяйки пътя към мирни преговори с Москва, предаде АП.

Подписването на среща в беларуската столица Минск се приема като голяма стъпка на украинското правителство към решаване на конфликта в Източна Украйна, в който са убити над 13 000 души, а над 1 милион са изселени.

На пресконференция в украинската столица Зеленски заяви, че Киев се е съгласил да се произведат предсрочни местни избори в Източна Украйна, която от април 2014 г. се контролира от подкрепяни от Русия сепаратисти. Зеленски подчерта, че тези избори ще се състоят едва когато Украйна си върне контрола над всички свои граници с Русия.

„Няма да се произвеждат избори под дулото на пистолет. Няма да има избори, ако военните сили още са там“, каза украинският президент в отговор на критиките, че администрацията му се е огънала пред исканията на Русия.

Той подчерта също, че изборите ще се произведат по украинския закон, което значи, че до участие се допускат всички кандидати и политически партии. Сепаратистките лидери в миналото са се обявявали против тази идея, като са казвали, че няма да допуснат до участие украински партии с политици националисти.

Както сепаратистите, така и украинските власти се съгласиха, че изборите ще се смятат за валидни, стига да бъдат обявени за свободни и честни от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), каза Зеленски.

Сепаратистите и правителствените войски също обещаха да изтеглят силите си от два района в Донецка и Луганска област в началото на следващата седмица.

Източник: БНР

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner