Петък, 15 Ноември 2019
Петък, 15 Ноември 2019
Кюрдите обвиниха Турция, че използва фосфор и напалм при офанзивата в Сирия

Кюрдите обвиниха Турция, че използва фосфор и напалм при офанзивата в Сирия

От 9 октомври турската офанзива е взела най-малко 72 цивилни жертви в Сирия и 203 сред бойците на СДС, довела е и до изселване на 300 000 души, сочат последни данни на СЦНПЧ

Властите в контролираните от кюрдите райони в Сирия обвиниха Турция, че използва неконвенционални оръжия, бял фосфор и напалм, по време на офанзивата си в северните райони на страната, предаде Франс прес, цитирано от Dir.bg.

Агенцията уточнява, че не е успяла да провери по независим начин тези обвинения срещу силите на Анкара или сирийските бойци, които ги подкрепят.

Призоваваме международните организации да изпратят екипи за изследване на тези рани, заяви говорителят на кюрдско-арабската коалиция СДС Мустафа Бали.

От 9 октомври турската офанзива е взела най-малко 72 цивилни жертви в Сирия и 203 сред бойците на СДС, довела е и до изселване на 300 000 души, сочат последни данни на СЦНПЧ.

Турция: Не разполагаме с такива оръжия

Бойците от групировката СЗН/ПКК (Сили за защита на народа/Кюрдска работническа партия) могат да използват химическо оръжие в Сирия и да хвърлят вината за това върху турските въоръжени сили. Това заяви турският министър на националната отбрана Хулуси Акар, цитиран от Анадолската агенция.

Акар изтъкна, че Турция не разполага с химическо оръжие и това е общоизвестен факт.

Анкара отделя особено внимание не само на сигурността на турските граждани, но и на защитата на мирните жители в Сирия без значение към коя етническа или религиозна група принадлежат, заяви турският министър на отбраната.

ВИДЕО 18+

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар