Петък, 22 Ноември 2019
Петък, 22 Ноември 2019
Борис Джонсън може да бъде принуден да поиска отлагане на Брекзит

Борис Джонсън може да бъде принуден да поиска отлагане на Брекзит

Има вероятност при такъв сценарий Брекзит отново да бъде отложен и да последват предсрочни парламентарни избори

Лейбъристката партия на Великобритания ще подкрепи предложение на разбунтувал се тори за отлагане на ключовото гласуване на споразумението за Брекзит, за да принудят премиера Борис Джонсън да поиска отлагане излизането на страната от ЕС, пише "Гардиън", цитирано от News.bg

Има вероятност при такъв сценарий Брекзит отново да бъде отложен и да последват предсрочни парламентарни избори.

Вчера правителството на Великобритания загуби гласуване за процедурата на извънредното заседание в британския парламент в събота. Предложението на сър Оливър Летуин беше прокарано с 287 гласа срещу 275.

Лейбъристите ще подкрепят предложението за изменение на Летуин. Ако бъде прокарано, това означава, че Джонсън ще бъде принуден да поиска отлагане на Брекзит още утре, а също така няма да има директно гласуване на сделката.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Поправката на сър Оливър Летуин позволява на депутатите да дебатират и гласуват множество изменения. Правителството иска да ограничи шанса за изменение на предложението за приемане на споразумението с ЕС.

Предложението на Летуин има за цел да затвори вратичка в Закона Бен. Според Закона Бен, ако британският парламент не постигне споразумение за Брекзит до 19 октомври, премиерът трябва да пише на ЕС за отлагане напускането на Общността до 31 януари 2020 г.

Ако поправката на Летуин бъде приета в Камарата на общините, няма да има директно гласуване на сделката за Брекзит.

В същото време самият Оливър Летуин обясни предложението си в съобщение до журналист.

"На кратко, целта ми е да се гарантира, че споразумението на Борис ще успее, но в същото време имаме застраховка, която предотвратява Великобритания да напусне на 31 октомври без сделка по погрешка, ако нещо се обърка при приемането на законодателството", обяснява той.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар