Вторник, 12 Ноември 2019
Вторник, 12 Ноември 2019
Ливанският премиер подаде оставка

Ливанският премиер подаде оставка

"Аз се опитах да намеря изход от кризата, но за съжаление – не можех. Ето защо напускам поста", е казал той в обръщение по националната телевизия

Ливанският премиер Саад Харири е подал оставка, предаде Би Би Си.

Оттеглянето на министър-председателя на близкоизточната страна е било предизвикано от масовите протести в столицата Бейрут и други градове. Заради тежкото икономическо положение хиляди ливанци бяха излезли по улиците. На места се е стигнало до сблъсъци демонстранти и привърженици на правителството (най-често членове на проиранската групировка "Хизбулла"), при които са загинали няколко души.

"Аз се опитах да намеря изход от кризата, но за съжаление – не можех. Ето защо напускам поста", е казал той в обръщение по националната телевизия.

Харири е бил на два пъти премиер в Бейрут (2009-2001 и от 2016 до днес). Той е представител на сунитското  население в страната.

Според ливанската конституция основните ръководни постове се разпределят по религиозен признак. Министър-председателят е мюсюлманин - сунит, президентът - маронит (християни, признаващи върховенството на Ватикана), а председателят на парламента – шиит. На православните християни са отредени постовете вицепремиер  и заместник-председател на парламента.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар