Сряда, 19 Февруари 2020

ndt banner2

Сряда, 19 Февруари 2020

Москва ще отговори на изгонването на руския дипломат от София

Москва ще отговори на изгонването на руския дипломат от София

Москва ще отговори на изгонването на руския дипломат от България. Това заяви пред журналисти заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко, цитиран от ТАСС.

"Разбира се, ние ще разгледаме ответни мерки, както е прието в дипломатическата практика", разясни той.

По-рано българските власти обявиха за персона нон грата руски дипломат, за действията на когото прокуратурата е образувала дело по обвинения в шпионаж, пояснява ТАСС.

В понеделник прокуратурата на Република България съобщи, че е образувала дело срещу руски дипломат, който е заподозрян в шпионаж. Делото обаче е спряно, тъй като лицето има дипломатически имунитет.

На среща, която се е състояла по този повод на 25 октомври в българското министерство на външните работи, българската страна е пожелала служителят на посолството да бъде отзован до понеделник, пояснява ТАСС.

По-рано днес от българското външно министерство обявиха, че уличеният за шпионин руски дипломат в София е обявен за персона нон грата.

На посланика на Руската федерация у нас Н.Пр. Анатолий Макаров е връчена официалната нота, която поставя срок от 24 часа на обвинения руски дипломат да напусне България.

"В петък в МВнР бе проведена среща с посланика на Руската федерация относно руски дипломат, акредитиран в България, за действията на когото бяхме сезирани от Прокуратурата на Република България и от ДАНС. От българска страна бе отправено устно искане руските институции да отзоват своя служител в рамките на 72 часа. След като от руското посолство ни уведомиха в понеделник вечерта, че въпросният дипломат не е напуснал територията на страната, руският посланик бе поканен днес на среща в 10 ч в МВнР. Връчена му бе нота, с която се поставя срок от 24 часа руският дипломат да напусне България", се казва в съобщението на Външно министерство.

За случая се разбра в понеделник, когато от прокуратурата съобщиха, че акредитиран дипломат - първи секретар от посолството на Русия, е действал като шпионин в България от почти една година. Засега името на дипломата не е обявено официално. Потвърдено е, че дипломатът е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО.

Източник: Епицентър.БГ

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner