Сряда, 22 Януари 2020

ndt banner2

Сряда, 22 Януари 2020
Край на пушенето в заведенията в Австрия

Край на пушенето в заведенията в Австрия

От днес влезе в сила забрана за тютюнопушене в австрийските барове и ресторанти, което направи Австрия една от последните европейски държави, която премахва тютюневия дим от закрити обществени места.

В парламента одобриха забраната през юли в опит да се отърве Австрия от нейния статут на „пепелник на Европа“. Само членове на крайнодясната Партия на свободата (АПС) се противопоставиха на мярката.

Една четвърт от 8,8-те милиона жители на страната пушат, което надвишава средното ниво за Европа от 18 процента, но призивите за забрани са от повече от десетилетие.

АПС – по-рано водена от заклет пушач - възпрепятства предишен опит за забрана на пушенето в заведения и ресторанти, когато влезе в правителството през декември 2017 г.

Това предизвика реакция на голяма част от обществеността и Австрийската медицинска асоциация, която организира петиция в полза на забраната, подписана от почти 900 000 души, или около 14 процента от избирателите.

До този момент тютюнопушенето беше позволено в барове и ресторанти, по-големи от 50 квадратни метра, стига да е била направена отделна зона, въпреки че това правило не винаги се прилагаше.

Не беше необходима отделна зона в по-малките заведения, ако собственикът с удоволствие позволи да пуши в помещенията.

Все по-голям брой ресторанти и кафенета обаче напоследък забраниха пушенето по свое желание.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner