Четвъртък, 14 Ноември 2019
Четвъртък, 14 Ноември 2019
Иран е основна държава спонсор на тероризма според доклад на САЩ

Иран е основна държава спонсор на тероризма според доклад на САЩ

През миналата 2018 г. "Ислямска държава" (ИД) е продължавала да действа по света чрез свързаните с нея мрежи и групировки. Това се казва в годишния доклад за тероризма на Държавния департамент на САЩ.

Въпреки че администрацията на президента Доналд Тръмп обяви джихадистката групировка за разгромена в Сирия и съобщи, че нейният лидер Абу Бакр Ал Багдади е убит миналия месец при операция на американски командоси, предаде Ройтерс.

В доклада, който обхваща миналата година, се казва, че Иран продължава да е водеща държава спонсор на тероризма, която успява през свои канали да прехвърли близо милиард долара на година на подкрепяни от нея групировки в региона, въпреки че Вашингтон значително затегна санкциите срещу Техеран.

Терористичните тактики и използването на технологии от терористите също се е развило през 2018 г., а опитни бойци на групировки като ИД, завръщащи се родните си страни, се превръщат в нова заплаха, се казва още в документа.

"Въпреки че ИД изгуби почти цялата територия, която контролираше, групата показа способност да се адаптира, по-специално посредством усилия да вдъхновява или направлява последователи онлайн", казва Нейтън Сейлс, американският координатор за борбата с тероризма, чиято служба подготвя доклада.

Групировката ИД вчера потвърди смъртта на лидера си в аудиозапис, качен онлайн, и каза, че вече е назначен негов приемник, който се казвал Абу Ибрахим ал Хашеми ал Кураши. Групировката обеща да си отмъсти на САЩ за смъртта на Ал Багдади.

Източник: БТА

Свързани статии (по етикет)

  • Моралес призова папата и ООН да помогнат на Боливая

    Моралес пише и че "осъждаме решението на Тръмп да признае правителство, самопровъзгласило се от десницата. След като наложи Гуайдо, сега той провъзгласява Анес. Превратът, причиняващ смъртта на моите братя в Боливия, е политическа и икономическа конспирация, идваща от САЩ."

  • Арктически студ скова голяма част от САЩ

    Снеговалежите, хлъзгавите пътища и ниските температури причиниха няколко смъртни случая в страната тази седмица

  • Тръмп посрещна Ердоган в Белия дом

    "Голям фен съм на (турския) президент", увери Тръмп, цитиран от Франс прес, в началото на съвместната си пресконференция с Ердоган

Оставете коментар