Събота, 18 Януари 2020

ndt banner2

Събота, 18 Януари 2020
Кметът на Венеция обвини климатичните промени за масивните наводнения в италианския град

Кметът на Венеция обвини климатичните промени за масивните наводнения в италианския град

По-рано стана ясно, че нивото на водата е достигнало до 189 см, което означава, че по-голямата част на Венеция е под вода

Кметът на Венеция обвини климатичните промени за масивните наводнения в италианския град, като нивото на водата е второто най-високо такова в историята на града, предава Euronews, цитира Фокус.

По-рано стана ясно, че нивото на водата е достигнало до 189 см, което означава, че по-голямата част на Венеция е под вода. Най-високото ниво някога засичано в града е 198 см, по време на наводнението през 1966 г. Регионалният началник на област Венето, Лука Зая каза, че заради бедствието е загинал човек, макар да не е ясно при какви обстоятелства. Бедствието също така стана причина за притеснения за щети по базиликата Сан Марко.

Winbet - победата е емоция! (18+)

По-късно беше предвидено, че втора вълна ще нахлуе във Венеция и нивата на водата ще останат до 160 см. Кметът на италианския град Луиджи Брунаро обвини климатичните промени за „драмтатичната ситуация“ и призова за скоростно завършване на морските бариери, които италианското правителство планира да изгради навътре в Адриатическо море, за да предпазват Венеция от подобни бедствия.

Подводните подвижни бариери, наречени проект "МОСЕ“ трябва да ограничат силата на потенциални наводнения във Венеция, най-често причинявани от южни ветрове, които предизвикват огромни приливи на север.

Но местните природозащитници са притеснени от проекта, понеже според тях той ще наруши крехката екосистема в региона. Освен това проекта беше забавян многократно и заради корупционни скандали и притеснения за цената му.

Според Зая, бариерите са почти готови, но не е ясно дали наистина ще работят срещу подобни наводнения.

„Въпреки вложените под водата 5 млрд. евро, пощада Сан Марко изобщо няма да е площад“, заяви Зая, като имаше предвид една от най-ниските точки в града.

От своя страна Брунаро заяви, че това наводнение представлява „рана, която ще остави следи“.

Снимка: Reuters

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner