Сряда, 22 Януари 2020

ndt banner2

Сряда, 22 Януари 2020
ООН разкритикува прекомерната употреба на сила от полицията и армията в Боливия

ООН разкритикува прекомерната употреба на сила от полицията и армията в Боливия

Мишел Бачелет разкритикува също масовите арести

Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет разкритикува днес ненужната и прекомерна употреба на сила от полицията и армията в Боливия, предаде Франс прес.

По думите й тази прекомерна употреба на сила е изключително опасна и може да доведе до израждане на ситуацията. Тя припомни, че най-малко 17 души са загинали от началото на протестното движение в Боливия, 14 от които след бягството на бившия президент Ево Моралес в Мексико преди шест дни.

"Първите смъртни случаи се дължаха най-вече на жестоки сблъсъци между противникови демонстранти, но тези напоследък изглежда са в резултат на ненужна и прекомерна употреба на сила от полицията и армията", отбеляза Мишел Бачелет.

Winbet - победата е емоция! (18+)

"Ситуацията в Боливия може да се влоши, ако властите не я управляват деликатно и съгласно международните норми, определящи употребата на сила, както и при пълно съблюдаване на правата на човека", допълни тя.

Петима фермери, подкрепящи сваления президент Ево Моралес, бяха убити вчера в предградие на централния град Кочабамба - политическа крепост на бившия държавен глава. Там през целия ден имаше сблъсъци между демонстранти и силите на реда, които им препречиха пътя към центъра на града.

Мишел Бачелет разкритикува също масовите арести. Тя каза, че от 21 октомври са били задържани над 600 души, много от които - през последните дни. Тя призова боливийските власти да съобщят броя на арестуваните, ранените и убитите по време на най-новите демонстрации, като настоя за бързо, безпристрастно, прозрачно и цялостно разследване на тези събития.

Източник: БТА

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner