Четвъртък, 12 Декември 2019

ndt banner2

Четвъртък, 12 Декември 2019
Днес се навършва една година от първата протестна акция на "жълтите жилетки"

Днес се навършва една година от първата протестна акция на "жълтите жилетки"

Протестите в цяла Франция вчера изкараха на улицата 28 000 души, като в Париж те бяха 4700

Днес се навършва една година от първата протестна акция на движението на "жълтите жилетки". Преди година демонстранти излязоха в Париж и във други населени места на Франция, за да протестират срещу планирано покачване на цените на горивата. Впоследствие то бе отменено, но демонстрациите продължиха всяка събота, припомня Франс прес.

Исканията на демонстрантите се разшириха и дори придобиха политическо измерение, а президентът Еманюел Макрон организира голям обществен дебат в опит да намали напрежението и да се вслуша в гласа на народа, посочва френски издания.

Вчера в Париж и други градове се проведе 53-ата протестна акция на движението. Във френската столица тя се изроди в сблъсъци, палежи и вандалски прояви на няколко места - площад Италия, площада на Бастилията и зоната на Халите. Полицията използва сълзотворен газ и арестува 147 души в Париж, от които 129 остават с мярка задържане под стража.

Протестите в цяла Франция вчера изкараха на улицата 28 000 души, като в Париж те бяха 4700.

Сред исканията на движението на "жълтите жилетки" продължават да бъдат тези намаляване на данъците върху продуктите от първа необходимост, връщане на данъка върху богатството и референдум за гражданска инициатива.

Източник: БТА

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner