Събота, 14 Декември 2019

ndt banner2

Събота, 14 Декември 2019
Папа Франциск заминава на посещения в Азия

Папа Франциск заминава на посещения в Азия

Ето някои акценти от това четвърто посещение на Франциск в Азия, което може да засегне и деликатните отношения на Ватикана с Китай

Папа Франциск заминава на посещения в Азия и има както пасторска, така и лична програма.

Там, където бяха пуснати атомни бомби, той ще призове за световно ядрено разоръжаване и ще проповядва в две малки католически общности, преживели ужасни периоди на гонения.

По време на започващата в сряда обиколка в Тайланд и Япония той ще наблегне на въпроса за ценността на живота, имайки предвид трафика на хора в Тайланд и прилаганото в Япония смъртно наказание, както и високия процент на самоубийства в Япония. Като млад йезуит Франциск е мечтал да бъде мисионер в Япония, вдъхновен от смелостта на т.нар. скрити християни в Япония, запазили вярата си въпреки гонения, продължили два века.

"В известен смисъл това е сбъдване на мечтата му", каза Бернардо Червелера, редактор на свързаната с Ватикана информационна служба Ейжа нюз. В Тайланд Франциск ще се срещне и с втората си братовчедка - сестра Ана Роса Сивори, аржентинска монахиня, която живее в Тайланд от 1966 г. и която ще бъде негова официална преводачка там.

Ето някои акценти от това четвърто посещение на Франциск в Азия, което може да засегне и деликатните отношения на Ватикана с Китай:

КАТОЛИЧЕСКО МАЛЦИНСТВО И МЕЖДУРЕЛИГИОЗЕН ДИАЛОГ
Католиците съставляват едва 0,59 процента от 65-те милиона жители на Тайланд, повечето от които са будисти. Делът им в Япония е дори по-малък - смята се, че те са 0,42 процента от население от 126 милиона души, които са предимно шинтоисти и будисти.
Затова Франциск ще наблегне на междурелигиозните връзки и положителната роля, която католиците могат да играят в предимно будистки общества, "особено в служба на бедните, нуждаещите се и в полза на мира", каза той във видеопослание до тайландците.

ПАПАТА ЗА ЖИВОТА И СМЪРТТА
Франциск превърна борбата срещу трафика на хора в крайъгълен камък на папството си. Това послание вероятно ще бъде чуто в Тайланд, който според ООН е ключова страна за трафик на хора и източник на принудителен труд и секс роби.
В Япония местните католици много се надяват, че Франциск ще отправи силно послание срещу смъртното наказание и може би ще се срещне с бивш боксьор и правозащитник, който близо пет десетилетия бе държан в отделение за осъдени на смърт.
Ватикана потвърди, че Ивао Хакамада, който прие католическата вяра в затвора, е бил поканен на църковната служба на папата в Токио, но не е ясно дали ще успее да присъства. Хакамада чака решение на Върховния съд, след като беше освободен поради отмяна на присъдата му от по-нисша инстанция.
Томоки Янагава, който работи в Йезуитския социален център в Токио, каза, че папско изказване по темата за смъртното наказание може да помогне да се привлече вниманието в Япония към този въпрос.
"Надявам се, че той ще говори за ценността на живота и ясно ще осъди това, което банализира живота", каза Янагава.
Миналата година Франциск промени католическата доктрина, като обяви смъртното наказание за "недопустимо" при каквито и да било обстоятелства. Той също така осъди днешната "култура на пилеенето", в която евтаназията, абортът и самоубийството често се смятат за приемливи. Това послание може да има отзвук в Япония, която е с едно от най-високите равнища на самоубийство в развития свят.

ВАТИКАНСКО-КИТАЙСКИ ОТНОШЕНИЯ
Когато Франциск потегли от Банкок за Токио в събота, той ще прелети през китайско, тайванско и хонконгско въздушно пространство и ще изпрати телеграми на лидерите им като част от обичайния папски протокол.
Това може да даде на Франциск рядка възможност да коментира не само текущите протести за демокрация в Хонконг, а и деликатните отношения на Ватикана с Пекин. Това ще е първата такава възможност след миналогодишното споразумение с Китай около назначенията на католически епископи. Споразумението имаше за цел да обедини католиците в Китай, разделени между нелегалната и официалната църква.
Споразумението беше приветствано като важно събитие от Ватикана, но критици посочват, че продължават гоненията срещу нелегални свещеници. В доклад миналата седмица на Ейжа нюз се казва, че нелегалният епископ на Миндун е бил преследван от агенти на китайските служби за сигурност. Монсиньор Винченцо Гуо Син се отказа от поста си, за да бъде назначен официален епископ съгласно споразумението на Ватикана с Китай от 2018 г.

Източник: БТА

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner