Четвъртък, 12 Декември 2019

ndt banner2

Четвъртък, 12 Декември 2019
ТАСС: Киев отхвърли предложението на „Газпром“ за газов транзит след януари 2020 година

ТАСС: Киев отхвърли предложението на „Газпром“ за газов транзит след януари 2020 година

Алексей Оржел не изключи Русия да се опита да продължи транзита на газ от 1 януари 2020 година и без договор

Предложението на руската компания „Газпром“ за продължаване на действащия или сключване на нов договор за транзит на газ  е неприемливо за Киев. Това заяви министърът на енергетиката и околната среда на Украйна Алексей Оржел, цитиран от ТАСС и Агенция "Фокус".

„Предложението, което получихме (от Газпром), е неприемливо за Украйна, защото то предвижда да се откажем от арбитражите и да подпишем договор само за една година“, заяви министърът в ефира на местна телевизия.

Той обаче добави, че „може да се постигне разбирателство“. Оржел даде да се разбере, че в случай на подписване на дъглосрочен договор за транзит на газ в необходимите обеми, Киев е готов на компромиси.

Оржел не изключи Русия да се опита да продължи транзита на газ от 1 януари 2020 година и без договор.

„Ще смятаме това за контрабанда. И тогава ще има нови юридически процеси“, предупреди той.

Преди това „Газпром“ изпрати на украинската компания „Нафтогаз“ официално предложение за продължаване на съществуващия или за сключване на нов договор за транзит на газ през Украйна за период от една година, като се вземе предвид прогнозираното търсене на европейските клиенти. В предложението на руската държавна компания се посочва, че необходимите условия са отказът на двете страни по всички взаимни искове в международен арбитраж и прекратяване на всички съдебни производства.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner