Четвъртък, 12 Декември 2019

ndt banner2

Четвъртък, 12 Декември 2019
Китай към Помпейо: Никакви чужди сили нямат право да се месят в протичащите в Хонконг събития

Китай към Помпейо: Никакви чужди сили нямат право да се месят в протичащите в Хонконг събития

По-рано държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви, че властите на Хонконг носят отговорността да възстановят спокойствието и да вземат "ясни мерки, за да отговорят на исканията на обществеността"

Никакви чужди сили, включително правителства и организации, нямат право да се месят в протичащите в Хонконг събития, заяви говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан, цитиран от ТАСС и Франс прес.

"Случващото се в Хонконг е вътрешна работа на Китай и не касае (външнополитическите) събития. Никое чуждестранно правителство, организация или частно лице няма право да се намесва", заяви той.

"Призоваваме САЩ да уважават суверенитета на Китай и да прекратят безотговорните си изказвания", добави Гън Шуан, според когото САЩ "прилагат двойни стандарти в областта на съпровожданите от насилие престъпления".

По-рано държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви, че властите на Хонконг носят отговорността да възстановят спокойствието и да вземат "ясни мерки, за да отговорят на исканията на обществеността".

"Както САЩ са повтаряли, Китайската комунистическа партия трябва да спази дадените обещания на гражданите на Хонконг, които искат само обещаните им свободи", каза Помпейо и призова шефката на изпълнителната власт на Хонконг Кари Лам да проведе "независимо разследване на свързаните с демонстрациите инциденти".

В Хонконг е арестуван японски гражданин, съобщи главният секретар на японското правителство Йошихиде Суга, цитиран от Асошиейтед прес.

Японецът на възраст между 20 и 30 години бил задържан близо до Хонконгския политехнически университет, където полицията арестува стотици антиправителствени протестиращи.

Според японски медии задържаният японец е студентът от Токийския университет по земеделие Хикару Ида.

Външният министър Тошимицу Мотеги каза, че японецът бил в Хонконг като турист.

Продемократическата организация Демосисто съобщи, че хонконгски съд е отхвърлил обжалването на активиста Джошуа Уонг да бъдат променени условията на пускането му под гаранция и да му се разреши да пътува в чужбина.

Съдът се аргументирал, че има риск Уонг да не се върне в Хонконг, ако го напусне.

Демосисто посочи, че Уонг, който е ръководител на организацията, е бил поканен да изнесе речи в редица европейски страни, включително Франция, Италия и Германия. Съдът заяви, че Уонг може да изпрати речите си на видеозаписи.

Източник: БТА

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner