Понеделник, 20 Януари 2020

ndt banner2

Понеделник, 20 Януари 2020
Доналд Тръмп: Лъжа е, че изпращам 12 хиляди войници в Саудитска Арабия

Доналд Тръмп: Лъжа е, че изпращам 12 хиляди войници в Саудитска Арабия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп коментира последните съобщения в медиите за планове за увеличаване на американския военен контингент в Близкия изток. В публикация в „Туитър“ той спомена конкретно Саудитска Арабия, предава ТАСС, цитирана от Агенция "Фокус"

„Днешната история, че изпращаме 12 000 войници в Саудитска Арабия, е лъжа или по-точно фалшиви новини!“ - подчерта американският лидер.

В четвъртък CNN съобщи, че Министерството на отбраната на САЩ обмисля възможността за допълнително изпращане на 4-7 хиляди военни в Близкия изток, за да се противопостави на Иран в региона. Ден преди това ръководителят на пресслужбата на Пентагона Алиса Фарах отрече информация на The Wall Street Journal за възможно увеличение на американското присъствие в региона чрез прехвърлянето на 14 000 военнослужещи и десетки кораби.
Министърът на отбраната Марк Еспер заяви през октомври, че в региона вече присъстват 14 000 американски войници.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Министерството на отбраната на САЩ обяви на 11 октомври, че Вашингтон ще разгърне в Саудитска Арабия още 3000 военнослужещи, две изтребителни ескадрили, експедиционно въздушно крило, две противоракетни ракетни системи „Пейтриът“ и система за противоракетна отбрана THAAD. Това решение бе взето от администрацията на САЩ, след като през нощта на 14 септември бяха осъществени атаки срещу две предприятия на саудитската национална петролна компания Saudi Aramco с използване на безпилотни летателни апарати. Представители на бунтовническото йеменско движение Ансар Аллах поеха отговорност за това нападение.

САЩ, Саудитска Арабия, Великобритания, Германия и Франция заявиха, че Иран стои зад атаката. В Техеран обявиха тези обвинения за безпочвени.

 

Свързани статии (по етикет)

  • Боян Чуков: Русия тотално се суверенизира, трябва да свикнем, че е съизмерима със САЩ и другите големи западни страни

    Върви преразпределение на влиянието в света и България трябва внимателно да следи процесите в Москва, в САЩ, и в Брюксел. В момента и Доналд Тръмп, и Си Дзинпин, и Путин са ситуационни партньори. Това трябва да го разберем и да не търсим винаги някакъв дълбок конфликт между тях. Конфликтът е между deep state на демократите, по-точно на транснационалния финансов капитал, който е проникнал в цяла Западна Европа, и в САЩ, и в Русия, и в Близкия Изток, и навсякъде. Този нюанс ако не го долавяме, няма да имаме възможност да се оправям в сложните меандри на международната политика, коментира експертът по международна сигурност Боян Чуков в интервю за радио "Фокус"

  • Аятолах Хаменей: Тръмп е клоун!

    Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей нарече президента на САЩ Тръмп "клоун“ в свое слово в петъчната молитва, и обяви "достойните за презрение“ правителства на Великобритания, Франция и Германия за "слуги“ на САЩ, което предизвика ответната реакция от американския държавен глава

  • Франция разположи радарна система в Саудитска Арабия

    Париж обвини Иран, че е извършил атаката с ракети и дронове, парализирала саудитска петролна рафинерия, най-голямата в света, и обеща да окаже помощ, за да не се повтори този инцидент

Оставете коментар

baner

 FB banner