Събота, 18 Януари 2020

ndt banner2

Събота, 18 Януари 2020
Гръцката полиция използва палки и сълзотворен газ срещу анархисти в Атина и Патра

Гръцката полиция използва палки и сълзотворен газ срещу анархисти в Атина и Патра

Гръцката полиция използва снощи сълзотворен газ срещу анархисти в Атина и в Патра, които замеряха силите на реда с бутилки със запалителна смес и камъни, предадоха световните агенции, цитирани от БНР

До безредиците се стигна след края на масовите шествия, които се провеждат всяка година на 6 декември в памет на застреляния от полицаи през 2008 година 15-годишен Алексис Григоропулос. Според организаторите в демонстрацията в Атина са участвали над 10 хиляди души, а по информация на полицията - около 4500.

Първоначално походът премина без инциденти, но в един момент анархисти започнаха да атакуват силите на реда и те използваха палки и сълзотворен газ. Един полицай е пострадал, а 50 души са били задържани. Заради протестите транспортът в централната част на гръцката столица беше спрян през целия ден вчера и остана парализиран и през нощта.

В шествието в град Патра, където също се стигна до сблъсъци, участваха около 400 души. Там бяха ранени двама полицаи, а 19 души бяха задържани.

Убийството на 15-годишния Григоропулос преди 11 години доведе до безпрецедентни за Гърция протести, сблъсъци на младежи с полицията и безредици

15-годишния Алексис Григоропулос бе застрелян от полицаи на 6 декември 2008 г., докато бил навън с приятели в квартал Екзархия, популярен сред анархистите. Убийството на Григоропулос през 2008 г. доведе до безпрецедентни за Гърция сблъсъци на младежи с полицията, до погроми и палежи на стотици магазини, банки, бензиностанции, автомобили, които продължиха около 3 седмици. Процесът по делото за убийството срещу двама полицаи продължи близо година.

Съд призна, че единият полицай е извършил умишлено убийство и през октомври 2010 г. той бе осъден на доживотен затвор. Впоследствие присъдата бе заменена с 13-годишна присъда затвор, а през юли 2019 г. полицаят бе пуснат на свобода. Върховният съд на Гърция сега обжалва това предсрочно освобождаване.

Другият полицай, отговорен за убийството, бе осъден на десет години затвор, а впоследствие и той бе освободен.

Днес по повод трагичната годишнина майката на Алексис - Джина Цаликиян, призова за спокойствие и припомни, че нейното дете е било мило и не е било склонно към насилие. Тя каза, че размириците и вандалските прояви са обида за паметта на сина й, предаде Франс прес.


Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner