Сряда, 19 Февруари 2020

ndt banner2

Сряда, 19 Февруари 2020

Германският бизнес: US санкциите срещу „Северен поток 2“ са атака срещу суверенитета на ЕС

Германският бизнес: US санкциите срещу „Северен поток 2“ са атака срещу суверенитета на ЕС

Завършването на проекта „Северен поток 2" е на финалната права, но сега изглежда газопроводът и участващите в изграждането му компании няма да се разминат с американските санкции, коментира германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от Агенция "Фокус"

Сенаторите от Демократическата и Републиканската партия успяха да интегрират закон за санкции, който беше внесен през лятото, в този за бюджета за отбрана. Така че сбогуването е почти сигурно. Авторите на закона, републиканецът Тед Крус и демократът Жан Шахин, предупредиха, че санкциите срещу компаниите, участващи в реализацията на проекта за „Северен поток-2“, ще бъдат „унищожителни“.

Очаква се законът да бъде приет преди Коледа и утвърден с подписа на президента Доналд Тръмп, който ще му придаде юридическа сила. По-малко ясни са ефектите. Може да се стигне до надпревара с времето. Експертите изчисляват, че тръбопроводът ще бъде завършен в срок от шест до осем седмици. Времето в Балтийско море е важен фактор.

Ако законът влезе в сила преди Коледа, тогава ще се прилага гратисен период от 30 дни, който ще позволи на участващите компании да завършат работата си.

Санкциите на практика биха възпрепятствали компаниите да извършват дейност в Америка, където оперира дъщерно дружество за инженерни услуги. Това може да забави завършването, но не и да го спре. От Министерството на икономиката на ФРГ вече заявиха, че германското правителство отхвърля екстериториалните санкции.

Остра реакция дойде от Източния комитет на германския бизнес.

„Ако тези санкции бъдат наложени, това би било пряка атака срещу суверенитета на Европейския съюз и фатален сигнал за мирните усилия на Париж", заяви неговият председател Оливър Хермес.

„Всички необходими разрешителни за доизграждането на „Северен поток 2“ са получени в ЕС и са приети съответните правила за експлоатация. Опитът за влияние от страна на американците би бил повече от недружелюбен акт, той би нанесъл щети на трансатлантическите отношения, които се основават на взаимно уважение," добави той.

Правителството на САЩ се бори срещу изграждането на тръбопровода от много години. Аргументите са, че той ще направи Германия зависима от Русия, ще нанесе щети на Украйна и също така ще донесе на държавния глава на Русия Владимир Путин милиардни приходи, които той би могъл да използва за провеждане на своята агресивна световна политика.

Реториката срещу „Северен поток 2“, насочена специално срещу Германия, бе смекчена. Очевидно се забелязват усилията на федералното правителство да посредничи в конфликта в Украйна и да предпази страната от финансови загуби.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner