Четвъртък, 20 Февруари 2020

ndt banner2

Четвъртък, 20 Февруари 2020

Поредни масови протести срещу пенсионната реформа заляха Франция

Поредни масови протести срещу пенсионната реформа заляха Франция

Хиляди демонстранти заляха днес улиците на редица градове във Франция в поредния протест срещу пенсионната реформа, предава БНР

Площадът на Републиката в Париж се препълни с народ, протестното шествие срещу пенсионната реформа потегли с напрежение и сблъсъци.

Десетки хиляди са се събрали сутринта на митинга в Марсилия, демонстрации се провеждат и във всички по-големи градове на Франция, докато продължаващата 36-и ден транспортна стачка продължава да сковава страната.

Броят на стачкуващите железничари е нараснал значително в сравнение с предишните дни.

В днешната четвърта поред национална стачка от началото на протестите на 5 декември се включиха около 40% от учителите според техен профсъюз, а стачката на адвокатите парализира съдебните дела за деня.

На места се стигна и до прекъсване на електричеството. Затворени са Айфеловата кула и други туристически обекти.

Полицията използва сълзотворен газ по протестиращите в Нант, докато в Бордо, Марсилия и Тулуза демонстрантите размахва профсъюзни знамена, докато протестираха мирно. Протестите имат най-силно влияние върху транспорта в Париж.

„Реформата е лоша“, „Правителството провокира“ - заяви няколко пъти днес един от най-радикалните профсъюзни лидери Филип Мартинес, който настоява за пълно оттегляне на проекта за универсална пенсионна система.

Френското правителство се опитва да преговаря с по-умерените синдикалисти, но не отстъпва за средната пенсионна възраст 64 години - един от стълбовете на реформата.

За 36 дни транспортна стачка загубите за френската икономика се изчисляват на около 2 милиарда евро, най-засегнати са железниците, хотелиерството и ресторантьорството.

Според проучванията оптимизмът на французите също е спаднал, въпреки това мнозинството продължава да подкрепя стачката.

Утре премиерът Едуар Филип отново ще се срещне с профсъюзни лидери, изгледи за компромис обаче не се очертават. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner