Събота, 29 Февруари 2020

ndt banner2

Събота, 29 Февруари 2020

Свалят британското знаме от пилоните пред ЕП

Свалят британското знаме от пилоните пред ЕП

Предвижда се ЕП да организира прощална среща със 72-мата британски евродепутати, които напускат институцията

На 31 януари, в последните часове от продължилото 47 години членство на Великобритания в ЕС, британското знаме ще бъде свалено от пилоните пред Европейския парламент и ще бъде поставено в Музея на европейската история. Това съобщават различни медии, като се позовават на решение, прието при закрити врата вчера в Страсбург от ръководството на Европейския парламент.

Предвижда се ЕП да организира прощална среща със 72-мата британски евродепутати, които напускат институцията. От февруари броят на евродепутатите намалява - от 751 досега, на 705 занапред, предаде БТА.

За евродепутати от държави, които предстои да се присъединят към ЕС, ще бъдат запазени 46 места от освободените от британците мандати. Останалите 27 места ще бъдат разпределени между 14 държави.

Броят на евродепутатите няма да бъде намален за нито една страна, а при преразпределението на 27-те мандата някои държави ще получат между едно и пет допълнителни места заради промени в броя на тяхното население.

Преразпределението не засяга Българи и нашата страна ще запази броя от 17 евродепутати.

На 29 януари се предвижда европарламентът да одобри споразумението за оттеглянето на Великобритания от ЕС. Гласуването е насрочено за 18.00 ч. местно време (19.00 ч. българско). Споразумението предвижда Великобритания да не бъде повече част от Европейския съюз от 1 февруари.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner