Четвъртък, 20 Февруари 2020

ndt banner2

Четвъртък, 20 Февруари 2020

Северна Корея назначи хардлайнер от армията за външен министър

Северна Корея назначи хардлайнер от армията за външен министър

Анализатори коментират, че е твърде рано да се каже дали назначението на Ри Сон-гвон, който също е висш член в управляващата Корейска работническа партия, е предвестник на нов подход на ядрените преговори

Северна Корея назначи бивш армейски офицер с репутация на хардлайнер на поста министър на външните работи, пише "Гардиън", цитирано от News.bg.

Британският вестник отбелязва, че с решението вероятно Пхенян сигнализира, че ще заеме по-твърда позиция на ядрените преговори със САЩ.

След дни на спекулации Корейската централна новинарска агенция потвърди днес, че Ри Сон-гвон, който има малък дипломатически опит, замяна И Йон-хо, дипломат от кариерата, който владее английски език и взе участие на ядрените преговори с Вашингтон.

Анализатори коментират, че е твърде рано да се каже дали назначението на Ри Сон-гвон, който също е висш член в управляващата Корейска работническа партия, е предвестник на нов подход на ядрените преговори.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Според експерти бивш военен на поста министър на външните работи на КНДР символизира безкомпромисната позиция на страната към Вашингтон. Много рядко военен заема длъжността външен министър на КНДР.

Ри Сон-гвон, който няма опит по ядрените въпроси или в разговори с американците, се издигна много бързо през последната година. През април 2019 г. той беше назначен за председател на Комисията по външни работи към севернокорейския парламент. През декември беше забелязан на среща на Централния комитет на партията.

Ри Сон-гвон си спечели репутацията на твърд преговарящ по време на преговорите с Южна Корея през последните 15 г. През 2014 г. той демонстративно напуснал залата, където са се провеждали военни преговори с Южна Корея, след като Сеул поискал извинение от Пхенян за военни провокации.

Високопоставен представител на Държавния департамент на САЩ коментира, че Вашингтон знае за новото назначение и се надява, че КНДР ще възобнови ядрените преговори.

И Йон-хо изглежда е отстранен от лидера на КНДР Ким Чен-ун след неуспеха на преговорите със САЩ. Отсъствието му от снимка на група с топ представителите на Северна Корея на срещата през декември доведе до спекулации за бъдещето му.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner