Четвъртък, 20 Февруари 2020

ndt banner2

Четвъртък, 20 Февруари 2020

ЕС отхвърли твърденията на Анкара, че не е оказана финансова помощ за сирийските бежанци

ЕС отхвърли твърденията на Анкара, че не е оказана финансова помощ за сирийските бежанци

Европейският съюз отхвърли обвиненията на Турция, че не е изпълнил ангажиментите си за финансова помощ за сирийските бежанци, обещани в споразумението между Анкара и Брюксел за спиране на бежанската вълна, пише вестник Daily Sabah, цитиран от Агенция "Фокус"

Комисаря по вътрешните работи Илва Йохансон заяви, че критиките, че ЕС не е предоставил обещаната финансова помощ за Турция за сирийските бежанци , не отразяват истината.
Йохансон описа обвиненията като „неоснователни“. „Сделката е подписана с Турция. Те много добре знаят сделката“, допълни тя.

Споразумението от март 2016 г., подписано от Турция и ЕС, цели да намали броя на нелегалните мигранти, отправящи се по опасния маршрут по Егейско море и да се намери решение на притока от бежанци, които се отправят към страните от ЕС.

Според сделката на Турция е обещано общо 6 млрд. евро финансова помощ, която първоначално е планирана да бъде предоставена на страна на два пъти и да бъде използвана от турското правителство, за да финансира проекти свързани със сирийските бежанци. Други части на споразумението са свързани визовия режим за турските граждани и актуализирането на митническия съюз.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

В замяна на тези обещания Турция трябва да възпира незаконната миграция през Егейско море, като предприеме по-строги мерки срещу трафикантите и подобри условията на сирийските бежанци, живеещи в Турция. Въпреки значителните промени в миграционния поток, ЕС не е изпълнил своите ангажименти, посочени в споразумението.

Въпреки че първата част от финансиране е предоставена на Турция, ЕС все още не е изпълнил втората част и другите разпоредби на сделката. В момента Турция е приела около 3,6 млн. сирийски бежанци, повече от която и да е друга страна в света. Досега Анкара е изразходвала 40 млрд. долара за бежанци, сочат официални данни.

Анкара често критикува липсата на финансова и хуманитарна помощ от страна на международната общност за бежанците, живеещи в страна, и предупреждава европейските страни за нови възможни миграционни вълни.

В отговор на липсата на хуманитарна и финансова помощ от международната общност президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган предупреди европейските страна, че Анкара не може да се справи с нова миграционна вълна и ще трябва да отговори вратите на своите граници, позволявайки на бежанците да влязат в Европа в случай на миграционна вълна.

Тази седмица външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу също заяви, че ЕС все още не е предоставил 3 млрд. евро обещана финансова помощ.

От друга страна, ЕС твърди, че е изпращането на пари се извършва на основа на договореностите, постигнати в споразумението, и че ЕС е отпуснал 3 млрд. евро досега. Очаква се сумата да достигне до 4 млрд. евро до края на 2020 г. Пълната сума ще бъде изплатена най-късно до 2025 г.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner