Въоръжават руските свръхзвукови ракетоносци Ту-160 с хиперзвукови ракети "Кинжал"

Въоръжават руските свръхзвукови ракетоносци Ту-160 с хиперзвукови ракети "Кинжал"

„Кинжал“ е най-новият руски авиационен комплекс, в чийто състав влиза самолета-носител МиГ-31К и хиперзвукова ракета

Планира се руските свръхзвукови стратегически ракетоносци Ту-160 (наричани "Белият лебед") да бъдат въоръжени с хиперзвукови ракети „Кинжал“, като разработката на проекта трябва да бъде завършена до края на 2020 година. Това съобщи пред ТАСС източник от военно-промишления комплекс, предава Агенция "Фокус".

„Разглежда се възможността за поставяне на ракети „Кинжал“ на Ту-160. Разработването на подобен вариант трябва да приключи тази година“, заяви събеседникът на руската агенция. Той не уточнява дали „Кинжалите“ ще бъдат поставени на строевите Ту-160, или техни носители ще бъдат модернизираните Ту-160М.

ТАСС обаче няма официално потвърждение на информацията, предоставена от източника.

През юли 2018 г. друг източник от руския военно-промишлен комплекс, че е планирано да се проведат тестови пускове на хиперзвукови ракети от бомбардировач с далечен обсег Ту-22М3.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

За системата „Кинжал“

„Кинжал“ е най-новият руски авиационен комплекс, в чийто състав влиза самолета-носител МиГ-31К и хиперзвукова ракета. Според данни от медиите, „Кинжал“ е авиационен вариант на ракетата от оперативно-тактическия ракетен комплекс „Искандер“.

За първи път за комплекса „Кинжал“ съобщи руският президент Владимир Путин в посланието си пред Федералното събрание през март 2018 година. В момента на опитно-бойно дежурство в Южния военен окръг е една ескадрила МиГ-31К с хиперзвукови ракети.

За самолетите Ту-160

Ту-160 е стратегически свръхзвуков ракетоносец, който може да носи на борда си крилати ракети с ядрени бойни глави. През 2015 г. е прието решение за модернизация и производство на Ту-160М2.

На 2 февруари т.г. експерименталният Ту-160М, създаден на базата на бойния Ту-160, летя за първи път. На самолета са обновени пилотажно-навигационното оборудване, системите за връзка, системата за управление, радара и системата за радиоелектронно противодействие. Бомбардировачът може да носи до 12 стратегически крилати ракети на две многопозиционни въртящи се пускови установки вътре в корпуса.

Обновените самолети ще бъдат по-трудно забележими чрез нови специални покрития и ще получат нови средства за поразяване с увеличена далекобойност.

Според експертите след модернизацията ефективността на самолета ще се увеличи с 60%.

През март 2018 г. американското издание The National Interest заяви, че "Ту-160М2 може да се превърнат в най-страшния кошмар за НАТО".

Оставете коментар