Цената на петрола се покачи, приближава 55 долара за барел

Цената на петрола се покачи, приближава 55 долара за барел

Американският петролен институт вече отчете по-голямо от очакваното седмично увеличение на американските запаси от суров петрол - с 6 милиона барела до 438,9 милиона барела

Котировките на петрола се повишиха за втори пореден ден тази сутрин в азиатската електронна сесия на фона на предварителните сигнали, че разпространението на коронавируса в Китай забавя темпото си, разсейвайки опасенията за влиянието на болестта върху търсенето на суровината от втория й по големина потребител в света, предават "Ройтерс" и БНР.

Сортът Брент от Северно море, чиято цена е референтна за Европа, поскъпна със 73 цента до 54,75 долара за барел, а американският лек суров петрол прибави 46 цента до 50,39 долара за барел.

Данни към понеделник включително сочат, че темпът на растеж на новите случаи на коронавирус в Китай се е забавил до най-ниско равнище от 31 януари.

Висш медицински съветник в Китай обяви вчера, че епидемията може да приключи до април.

В същото време обаче Агенцията за енергийна информация на САЩ понижи вчера прогнозата си за растежа на световното търсене на петрол за тази година с 310 000 барела на ден заради вируса, тласкащ надолу потреблението в Китай, икономика номер две в света. Днес се очакват данните на службата за петролните резерви.

Американският петролен институт вече отчете по-голямо от очакваното седмично увеличение на американските запаси от суров петрол - с 6 милиона барела до 438,9 милиона барела.

Оставете коментар