Събота, 29 Февруари 2020

ndt banner2

Събота, 29 Февруари 2020

Хиляди бягат от Северна Сирия заради сраженията

Хиляди бягат от Северна Сирия заради сраженията

Цели семейства, дори жителите на цели градове напускат домовете си, подложени на масиран артилерийски обстрел и въздушни удари

Бойните действия в Северна Сирия продължават. Над 800 000 сирийци, предимно жени и деца, са напуснали домовете си от декември миналата година досега, заради водената от сирийската армия кампания с подкрепата на руски сили. Очаква се изселването да продължи, а това увеличава миграционния натиск в посока запад.

Цели семейства, дори жителите на цели градове напускат домовете си, подложени на масиран артилерийски обстрел и въздушни удари. Търсят спасение близо до границата с Турция.

Елизабет Бирс, говорител на Световната програма по прехраната: "Семействата се придвижват на север, към вече препълнените лагери до сирийско-турската граница. Над 140 000 души са напуснали домовете си само за една седмица - от 2-и до 9-и февруари.

Руски самолети и сирийска артилерия, заедно с проирански милиции водят кампания за прочистване на северната провинция Идлиб от опозицията. Според ООН районът е на ръба на хуманитарна катастрофа. В капана на сраженията са близо 3 милиона души. Онези, които бягат от огъня на оръжията, попадат в ада на зимата. Температурите падат до -10 градуса. Хората спят по земята и горят токсични отпадъци, за да се топлят.

От световната програма по прехраната предупреждават, че хората в района се нуждаят спешно от храни. Според ООН броят на сирийците, напускащи домовете си заради сражения през последните десет седмици е по-голям, отколкото за който и да е предишен период от войната, която продължава вече 9 години.

Източник: БНТ

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner