Чавушоглу: Различията по отношение на Сирия не трябва да засягат връзката на Анкара с Москва

Чавушоглу: Различията по отношение на Сирия не трябва да засягат връзката на Анкара с Москва

От своя страна Лавров заяви, че Турция и Русия имат "много добри отношения", но това не означава, че трябва да имат съгласие по всички въпроси

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че различията по отношение на Сирия не трябва да засягат отношенията на Анкара с Москва или да нарушават договора й за закупуване на руски ракетни системи С-400, цитира думите му турското англоезично издание Daily Sabah, цитира Фокус.

"Не можем да променим базираните на принципи позиции или политиката ни заради индивидуални разногласия с една или друга държава. Не трябва да допускаме проблемите в Сирия да подкопаят нашето сътрудничество и отношения", заяви Чавушоглу след среща с руския си колега Сергей Лавров кулоарите на Мюнхенската конференция за сигурност.

Чавушоглу каза, че срещата е била "положителна", както и че срещата на ниво делегация между двете страни ще се проведе в Москва в понеделник.

"Имах положителна среща с министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров. Нашите делегации ще продължат срещите си в Москва този понеделник", заяви Чавушоглу в „Туитър“.

"Съгласихме се да направим оценка след тези срещи", добави той.

От своя страна Лавров заяви, че Турция и Русия имат "много добри отношения", но това не означава, че трябва да имат съгласие по всички въпроси.

"Пълното съгласие по всички въпроси не може да бъде възможно между които и да е две страни", заяви руският външен министър на конференцията по сигурността в Мюнхен.

Той каза, че има нужда да се отдели опозицията в Сирия от терористите.

„Задачата (да се отдели опозицията от терористите) е трудна, но контактите между Русия и Турция на експертно ниво - между дипломати, военни, служби за сигурност, имат за цел да намерят начини за прилагане на споразуменията за Идлиб. Следващият кръг (на преговори) ще се състои следващата седмица “, добави Лавров.

Турция и Русия в последните дни обостриха тона помежду си заради нападението на армията Башар Асад срещу контролираната от опозицията провинция Идлиб.

Двете държави, които подкрепят противоположни страни в конфликта, се споразумяха през 2018 г. да създадат зона за деескалация в региона.

Но оттогава повече от 1800 цивилни са убити при нападения на режима и руски сили, в нарушение както на прекратяването на огъня през 2018 г., така и на ново, започнало на 12 януари тази година.

Офанзивата на режима доведе до смъртта на 13 турски войници през последните две седмици, внасяйки напрежение в сътрудничеството на Анкара и Москва.

Оставете коментар