Майк Помпео: Очаква се да бъде подписано споразумение между САЩ и талибаните на 29-и февруари

Майк Помпео: Очаква се да бъде подписано споразумение между САЩ и талибаните на 29-и февруари

Говорител на талибаните потвърди, че Съединените щати и афганистанските талибани ще подпишат споразумение на церемония на 29-и февруари, на която ще присъстват международните наблюдатели

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви в петък, че се очаква да бъде подписано споразумение между САЩ и талибаните на 29-и февруари, съобщава БНР.

"След десетилетия конфликт постигнахме разбирателство с талибаните за значително намаляване на насилието в Афганистан. Това е важна стъпка по дългия път към мира и призовавам всички афганистанци да се възползват от тази възможност", заяви Помпео.

Съединените щати и талибаните са участвали в преговори за подпомагане на политическото уреждане с цел прекратяване на конфликта в Афганистан и намаляване на присъствието на САЩ в региона, се добавя в изявлението на Държавния секретар.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

През миналата седмица талибаните постигнаха споразумение за примирие със САЩ, което може да доведе до изтеглянето на американските военни сили от Афганистан, с което да бъде сложен край на войната, започнала още през 2001 година.

Говорител на талибаните потвърди, че Съединените щати и афганистанските талибани ще подпишат споразумение на церемония на 29-и февруари, на която ще присъстват международните наблюдатели.

"Сега двете страни ще създадат подходящи условия за сигурност преди датата на подписване на споразумението", заяви говорителят на талибаните Забихула Муджахид.

Афганистанските, международните и талибанските сили ще съблюдават периода на намаляване на насилието, който ще започне в полунощ (21:30 ч. българско време), допълни той.

Снимка: МО

Оставете коментар