Сряда, 26 Февруари 2020

ndt banner2

Сряда, 26 Февруари 2020

Лидерите на ЕС се събират извънредно за имигрантите

Лидерите на ЕС се събират извънредно за имигрантите

Срещата, на която ще бъде обсъдена схемата за квоти, ще е на 23 септември

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че свиква лидерите на 28-те държави от Европейския съюз на извънредна среща на 23 септември. Те ще обсъждат кризата с имигрантите и предложената схема за квоти за преразпределяне на 120 000 имигранти, струпани в различни държави на съюза.

Срещата, започваща в 19 часа българско време следващата сряда, ще се проведе ден след извънредното заседание по същата тема на министрите на вътрешните работи и правосъдието. Последната среща на министрите тази седмица завърши без резултат и с компромисно решение, че квотната схема е приета по принцип, но тепърва ще се изясняват подробности за прилагането ѝ, включително дали тя ще бъде задължителна или доброволна.

В четвъртък схемата бе одобрена от Европейския парламент, а дипломати на 28-те държави работят за избягване на политически провал.

Канцлерите на Германия и Австрия призоваха за такава извънредна среща, но инициативата им бе критикувана от Люксембург, където смятат, че вътрешните министри и агенциите за бежанци, граничен контрол и сигурност трябва да бъдат оставени да си свършат работата.

Централноевропейските държави Унгария, Словакия, Чехия, Румъния и Полша се обявиха против задължителните квоти, защото според тях това само ще привлече още имигранти, а и обществата им не са готови да приютят хиляди чужденци.

Франция и Германия са против доброволните квоти, защото според властите биха се оказали с повече имигранти, отколкото ако схемата е задължителна за страните членки, обяснява "Ройтерс".

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner