Гърция дава платен отпуск на родителите на деца във ваканция заради COVID-19

Гърция дава платен отпуск на родителите на деца във ваканция заради COVID-19

Гръцкото правителство оповести механизма, по който ще бъде даван отпуск със специална цел на родители на ученици по време на прекъсването на учебните занятия заради разпространението на новия коронавирус в страната, съобщава в електронното си издание вестник "Катимерини", цитирано от Канал 3

Вчера в цяла Гърция за две седмици бяха затворени учебните заведения от всички степени, след като броят на заразените в страната достигна до 89. Според специалисти децата, макар че болестта при тях протича по-леко, са сериозен фактор при разпространението на новия коронавирус.

Правителственият говорител Стелиос Пецас обяви, че отпускът ще бъде даван на единия от двамата родители или на единствения родител в семейства, в които няма втори, за целия период на прекъсване на учебните занятия, като ще бъде изплащано пълното възнаграждение.

За всеки четири дни от отпуска три ще бъдат отпуск със специална цел, а четвъртият ден ще бъде за сметка на редовния годишен отпуск.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

В случай, че отпускът се отпуска на зает в частния сектор, държавата ще покрива една трета от възнаграждението му по време на отпуска. Ако единият родител не работи, другият няма да има право на отпуск. Изключение ще бъде правено в случай, че единият родител е засегнат от коронавируса или е лице със специални нужди.

В частния сектор се позволява работодателят да предложи гъвкаво работно време или работа от вкъщи. Гъвкаво работно време се предвижда при възможност и в публичния сектор.

Всички мерки, предприети за борба с последствията от новия коронавирус, трябва да бъдат изключени от фискалните цели на страната, заяви говорителят на гръцкото правителство, предаде Ройтерс.

След края на последната спасителна програма за страната през август 2018 г. Гърция пое към кредиторите си строги ангажименти да поддържа висок първичен бюджетен излишък през следващите години.

Следобяд се очаква премиерът Кириакос Мицотакис да представи цялостна рамка на мерките срещу Ковид-19 в Гърция.

Оставете коментар