Федералният резерв на САЩ свали водещата си лихва до възможния минимум

Федералният резерв на САЩ свали водещата си лихва до възможния минимум

Освен това Фед заяви, че подновява програмата си за изкупуване на облигации, известна като "количествени улеснения", в размер от поне 700 млрд. долара за защита на икономиката САЩ от въздействието на Covid-19

На извънредно заседание Федералният резерв в Съединените щати свали водещата си лихва със 100 базисни пункта (с 1,0%) до възможния минимум от 0,25 - 0,50% заради коронавируса, който "вреди на населението и разрушава икономическата дейност", предаде БНР.

"Комитетът по парична политика очаква да запази този целеви лихвен диапазон, докато не се увери, че икономиката е устояла на последните събития и е на път да постигне максималните си цели за заетост и стабилност на цените", заяви Фед след спешното решение и отбеляза, че всичките членове, с изключение на Лорета Местер (президентът на Фед на Кливланд), са одобрили мярката. Г-жа Местер настояваше за намаляване на лихвата с 50 базисни пункта до 0,50% -0,75%.

Освен това Фед заяви, че подновява програмата си за изкупуване на облигации, известна като "количествени улеснения", в размер от поне 700 млрд. долара за защита на икономиката САЩ от въздействието на Covid-19.

"През следващите месеци Комитетът по парична политика ще увеличи притежанията си на държавни ценни книжа с най-малко 500 млрд. долара и с най-малко 200 млрд. долара на притежанията на ценни книжа, обезпечени с ипотечни кредити", посочи Фед.

Това е поредно действие на американската централна банка, след като преди две седмици Фед понижи спешно водещата си лихва с 50 базисни пункта до диапазона 1,00% - 1,25% в опит да налее пари в икономиката, която търпи огромни загуби заради коронавируса.

"Вирусът представлява значително икономическо предизвикателство", заяви председателят на Фед Джером Пауъл по време на пресконференция, проведена след извънредното заседание.

"Мерките за спиране на разпространението на болестта ще имат значително влияние върху икономическата активност в близко бъдеще", добави той.

Джером Пауъл призна, че Фед не може да помогне на фирмите или техните служители, които са засегнати от широкообхватното спиране на нормалната ежедневна дейност. "Това е ролята на Конгреса и на администрацията на САЩ", добави той.

Според него работата на Фед е да гарантира, че финансовите пазари няма да бъдат нефункционални и ще се запазят кредитните потоци".

Пауъл посочи, че икономиката ще бъде слаба през второто тримесечие (април - юни), с вероятен спад на производството. "Какво ще се случи след това ще зависи от развитието на пандемията от коронавирус", каза той.

Шефът на Фед обаче подчерта отново, че централната банка не възнамерява да въведе отрицателна лихвена ставка, каквото е политиката на някои други водещи централни банки.

Последното решение на Фед беше оповестено преди отварянето на азиатските пазари в понеделник, но не допринесе за отслабване на огромното напрежение на световните борси.

Фючърсите на американските основни фондови индекси се сринаха с повече от заложения лимит от 5%, което доведе до принудително прекратяване на тяхната извънборсова търговия. Фючърсите на DJIA паднах с над 1000 пункта (спад с 5,44%), на S&P500 - с 5,31% и на Nasdaq100 - с 5,55%.

Азиатските борси също се оказах в силен спад, като японският индекс Nikkei се понижи с 2,46%, китайският Shanghai Composite - с 3,4%, индексът Hang Seng - с 4,72% и индексът на Сингапурската борса - с 4,42%.

Фючърсите на основните европейски борсови индекси падат с над 4% преди старта на търговията в понеделник с оглед на факта, че Европа продължава да бъде новото епидемиологично огнище на Covid-19 в световен план.

Оставете коментар