Сърбия затвори границите си за всички държави и обяви извънредно положение!

Сърбия затвори границите си за всички държави и обяви извънредно положение!

Властите в страната забранят събиранията на над 50 души на едно място, заяви премиерът Ана Бърнабич

Границите на Сърбия ще бъдат затворени за всички държави, като гражданите на страната ще могат да се прибират в родината си. Все пак хората ще трябва да останат по домовете си, ако идват от чужбина. Това заяви сръбският премиер Ана Бърнабич, предава скопската медия A1 On.

На територията на западната ни съседка ще бъдат допускани само сръбски граждани, връщащи се от чужбина, дипломати и чуждестранни граждани с разрешение за работа.  Армията ще бъде изпратена в помощ на граничната полиция и санитарните власти. 

Ана Бърнабич каза още, че самоизолацията е най-добрата предпазна мярка, която гражданите могат да вземат, а Сърбия ще си сътрудничи със Съвета за извънредни ситуация, политическите партии и Черевения кръст за борба с COVID-19, уточнява Фокус.

Бърнабич обяви още, че всички граждани на Сърбия, които се завръщат от засегнатите от коронавируса страни задължително ще бъдат поставяни под карантина за 28 дни и ако не се съобразят с тази мярка могат да бъдат наказани с до три години затвор.

Премиерът освен това призова хората да не се презапасяват с продукти, а да бъдат солидарни.

„Дисциплината на гражданите показва на какво сме способни като държава“, каза тя.

Тя добави, че е наясно, че сръбското правителство ще бъде критикувано заради решението си да затвори училищата.

„Намерението на правителството беше да затвори всичко, освен магазините и аптеките, но това е невъзможно заради конституцията. Ето защо е взето решение да се забранят събиранията на над 50 души на едно място“, каза тя.

Снимка: EPA

Оставете коментар