Пандемията от коронавирус може да унищожи до 25 млн. работни места по света

Пандемията от коронавирус може да унищожи до 25 млн. работни места по света

Международната организация на труда призова за спешни, мащабни и координирани мерки за защита на работните места, стимулиране на икономиката и подпомагане на заетостта и на доходите

Пандемията на коронавирус може да предизвика глобална икономическа криза, унищожавайки до 25 милиона работни места по света, ако правителствата не предприемат бързи действия, за да защитят работниците от негативното въздействие, съобщи в сряда Международната организация на труда (ILO), цитирана от БНР.

"Ако обаче видим международно координиран политически отговор, както се случи през световната финансова криза 2008/2009 г., тогава въздействието върху глобалната безработица може да бъде значително по-малко", отбелязва ILO, предаде Ройтерс.

Международната организация призова за спешни, мащабни и координирани мерки за защита на работните места, стимулиране на икономиката и подпомагане на заетостта и на доходите.

Такива мерки трябва да включват разширяване на социалната защита, подпомагане запазването на заетостта чрез краткосрочно полагане на труд или платен отпуск, както и финансови и данъчни облекчения, включително за микро, малки и средни предприятия, добави ILO.

Въз основа на различни сценарии за въздействието на пандемията върху глобалния икономически растеж, ILO изчислява, че безработицата в световен мащаб ще нарасне с между 5,3 милиона (при сценарий на по-ниска степен на зараза) и 24,7 милиона ( при висок сценарий). За сравнение глобалната финансова криза 2008/2009 г. увеличи глобалната безработица с 22 милиона.

"Това вече не е само световна криза в здравеопазването, тя е голяма икономическа и криза на пазара на труда, която оказва огромно влияние върху хората", посочи генералният директор на ILO Гай Райдър.

Райдър добави, че работниците в световен мащаб могат да загубят до 3,4 трилиона долара в резултат на пандемията от коронавирус.

"През 2008 г. светът показа единен фронт за справяне с последиците от световната финансова криза и най-лошото беше предотвратено. Сега имаме нужда от такъв тип лидерство и решимост", добави той.

Оставете коментар