Германската армия готова да помага за борба с епидемията от коронавирус

Германската армия готова да помага за борба с епидемията от коронавирус

Германската армия се готви да помага за овладяването на кризата с коронавируса, ако силите на другите граждански служби не достигнат за справяне с епидемията, каза днес министърът на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер, цитирана от Ройтерс

"Готвим се за най-лошия сценарий, при който много голям брой хора се окажат заразени, а ние разполагаме с необходимите човешки ресурси, за да помогнем", посочи тя.

Броят на потвърдените случаи на заразени с COVID-19 в Германия се увеличи с почти една трета днес, достигайки 11 000, при 20 известни смъртни случая, според данни на Института за контрол на заболяванията "Роберт Кох". Тази информация потвърждава страховете, че Германия е пред опасността да се окаже с хиляди хора, които се нуждаят от хоспитализация. Това би изправило пред непосилно бреме здравната система на страната, както това става сега в Италия.

Крамп-Каренбауер каза, че армията вече е влязла във връзка със стотици медицински резервисти и ще бъде в състояние да защитава критичната инфраструктура и да разпределя медицинско оборудване, лекарства и маски, ако се наложи. Тя може също така да помогне за създаването на походни болници с легла за интензивни грижи и да отвори собствените си медицински центрове, в които понастоящем 60-70 на сто от пациентите са цивилни, за всички хора, които се нуждаят от медицински грижи, след като са се заразили, отбелязва БТА.

Министърът на отбраната каза, че целта е да бъде удвоен легловият капацитет до почти 1 млн., а специално броят на "интензивните" легла от 28 000 на 50 000. Тя се опита да разсее опасенията от недостиг на маски и дихателни апарати, като посочи, че германските компании са увеличили производството, а е възможен и внос от Китай, където производството отново се увеличава. "Германските граждани могат да разчитат на армията", заключи Крамп-Каренбауер.

Източник: БТА

Оставете коментар