Понеделник, 27 Януари 2020

ndt banner2

Понеделник, 27 Януари 2020
Кози накацаха по дърветата

Кози накацаха по дърветата

Явлението е типично за летните месеци в Мароко

Ако видим накацали по дърветата кози в България, доста ще се учудим. Картинката обаче е съвсем нормална за марокански градове. През топлите месеци можете да видите хиляди кози накацали по стотиците арганови дървета, които растат в полупустинната долина на Сус, намиращи се в този район.  Аргановите дървета живеят между  150 и 200 години и плодът им узрява през месец юли. Това е и причината явлението с "кацналите" кози да се наблюдава точно през този период от годината. Тогава там може да намерите хиляди кози накацали като свраки по клоните, да дъвчат сладко плодовете на аргановите дървета.

Характерно за този вид четириноги е, че те са много умели катерачи и могат да изкачват доста стръмни наклони. Този район е много сух и съответно растителността е доста оскъдна. Едно от малкото растения, които виреят тук е аргановото дърво. И с цел да търсят храна, мароканските кози са се  приспособили да се катерят. Макар, че копитата на животните в този район с вековете са се видоизменили и имат раздвоени и меки стъпала,изкачването никак не е лесна задача. Аргановото дърво е високо между 8 и 10 метра с бодливи и криви стебла. Производството на аргановото олио е основна част от икономиката на Мароко. Плодът на това дърво зрее около една година и е с дължина между 2 и 4 сантиметра. Има много твърда ядка обградена с месеста част. Премахването на тази месеста част е най-трудоемкият процес от производството на аргановото масло. И точно тук идва помощта на козите.

Когато плодовете узреят, местните бербери пускат четириногите по дърветата, за да ядат на воля от техните плодове. Твърдата им ядка преминава през стомаха на животните непокътната и се изхвърля навън чрез техните екскременти, които берберите събират.

Семената се отделят от тях, след което се смилат и пресоват и така се добива ценното арганово олио, което се използва в козметиката, а някои го използват дори и като подправка за салати. 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner