Вторник, 22 Октомври 2019
Вторник, 22 Октомври 2019
Започва седмицата на Нобеловите награди

Започва седмицата на Нобеловите награди

Днес обявяват новия лауреат за физиология и медицина

С обявяването на тазгодишните носители на Нобеловата награда за физиология и медицина днес започва седмицата, в която комитетът в Осло ще посочи кого смята за достоен да получи престижния приз по физика (6 октомври), химия (7 октомври), мир (9 октомври), икономика (12 октомври, но наградата се връчва от централната банка и формално не е на името на Алфред Нобел) и литература (точната дата още не е определена).

За пореден път вниманието на медии и публика се фокусира върху нобелиста за мир, още повече, че тази година има разправия в комитета, определящ носителя. Причината е, че Гейр Люндстад, секретар на комитета в продължение на 25 години до 2015г., издаде книга с остри критики за начина, по който е направена селекцията за някои от отличените. По думите му президентът на САЩ Барак Обама не е оправдал възлаганите му надежди да намали войните и конфликтите по света, един от членовете на комитета е подал демонстративно оставка през 2007г. заради награждаването на вицепрезидента Ал Гор, а друг казал, че никой папа никога няма да е достоен за приза.

Все пак  тази година букмекърите залагат на папа Франциск като фаворит, а в списъка са още преговарящите за мир с колумбийските партизани, помагащите на сирийските бежанци, руският либерален седмичник "Новая газета" или Едуард Сноудън. Възможно е призът да отиде при Ангела Меркел или при Върховния комисариат на ООН за бежанците, който е два пъти нобелов лауреат - през 1954 г. и 1981 г.

Фаворити за литература са имена като Харуки Мураками от Япония и Светлана Алексиевич от Беларус. Анкета на "Ройтерс" показа, че за химия големи шансове имат учените, стоящи зад технологията за разчитане на гените.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар