Най-опасните спортове в света

Най-опасните спортове в света

Близо хиляда голфъри умират на година, мажоретки и катерачи също страдат 

Рефренът „спортът е здраве“ е сред най-популярните, които се внушават на хората още от детските им години. Със сигурност да раздвижиш тялото и организма си по какъвто начин намериш за добре е по-полезно от това да кибичиш пред компютъра или да гниеш прегърбен над смартфона в кафето, каквото е основното хоби на малки и големи през последните години.

Освен здраве, спортът обаче може да причини и много болка и страдание. Nbox ви предоставя списък с някои от най-опасните и рискови спортове по света.

В класацията не попадат всякакви видове бойни изкуства, където болката, кръвта и страданието са целта, а не последиците от спорта.

 

№10 Ръгби

Когато 30 мъже със среден ръст от два метра и тегло от 120 кила влязат в меле с цел да придобият контрол върху топка, опасността е повече от явна. Мускулни травми, изкълчвания, скъсани сухожилия, безброй счупени кости, тежки аркади са част от екстрите с които може да се сдобиеш практикувайки този спорт. Професионалните ръгбисти се отказват само тогава, когато физически нямат сила да играят. Според статистиката всеки играч получава минимум по 2-3 леки травми на мач. Тежки контузии получават поне 25% от играчите на всеки мач. Така, че ако жената и\или шефът ви късат нервите и имате нужда да поблъскате някой, без да ви се разсърди – това е вашият спорт.

№9 Голф

Изненадващо, но факт. На пръв поглед мотаенето по окосена поляна и налагането на малко топче с пръчка не крие кой знае какви рискове. Въпреки това всяка година над 900 души по света умират на голф игрището. Причината е, че при лошо време голфърите не прекратяват играта си. Така въртенето на метална пръчка по време на гръмотевична буря в средата на поляна те превръща в основна цел за мълниите. Другата опасност идва от колегите ви. Малкото, но за сметка на това доста тежко топче, може да причини сериозни травми, особено ако преди това е събирало ускорение стотина метра. Цицините са най-лекото, с което може да се разминете, в сравнение със случаите на извадени очи, премазани тестиси, извадени стави, сецнати кръстове и т.н.

№8 Футбол

Кралят на спортовете намира място в нашата класация, основно заради огромната бройка хора, които го практикуват по света. Дали играете професионално или ритате за кеф в двора, травмите са неизбежни. Всеки професионален футболист получава по 200 леки контузии на година, а малцина са тези, които се разминават с тежки травми, вадещи ги от игра минимум за седмица. При аматьорите пък цифрата е по-малка, но все така впечатляваща. Особено в България, където тревните площадки са малко, повечето от тях са платени или се намират на трудно достъпни места. Например ако живеете в центъра, много трудно бихте се вдигнали до балона до околовръстното. Алтернативата е бетонната площадка в близкото даскало, където спортът автоматично влиза в графата екстремни. Всеки който е опитвал да прави шпагат на асфалта, знае това. Иначе при професионалистите причината за тежък или фатален изход е сърдечна недостатъчност при високо натоварване, удар от мълния или дошъл след уцелване с камъни, бутилки, седалки, монети и дори малки животни, които феновете хвърлят от трибуните.

№7 Мажоретни танци

Да, секси звучи. Колежанки облечени в оскъдни дрехи, които подскачат една през друга са в основата на повечето американски тийн филми, които всички сме гледали. Зад красивата фасада обаче изникват стряскащи цифри. Само за година в САЩ има над 25 000 тежки травми (счупени глави, вратове, ключици, ръце, крака, колена, лакти), както и 40 000 по-леки контузии (навяхвания, охлузвания и други). За да се практикува този вид спорт, трябва да имате перфектно развито тяло, което да поема натоварвания във всички мускулни групи. Само загрявката преди тренировка е над 30 минути.

№6 Моторни спортове

Тук риска е огромен, като разликата между живота и смъртта прави сериозната предпазна екипировка на състезателите и около пистата. Все пак като летиш с над 200 километра и в памук да се забиеш, пак ще се потрошиш. Счупванията и охлузванията обаче не са най-страшното при моторните спортове. Истинската опасност за здравето идва от огромните натоварвания, на които е подложено тялото по време на състезание. Огромните центробежни сили и постоянното физическо и психическо напрежение в тялото буквално съсипват човешкия организъм. Вътрешните органи постепенно се увреждат сериозно, костите и мускулите – също. На състезание пилотите губят по 4-5 килограма от теглото си заради напрежението и топлината в защитните костюми.

№ 5 Конна езда

Яхането на благородното животно води до различни контузии като потрошени ръце, крака, раменни стави, тазове и прешлени на гръбначния стълб. Фаталният изход пък е, когато конят с тегло 700 килограма мине с копито през главата ти. Красив и труден спорт, в който връзката на жокея с животното трябва да е повече от перфектна. Според статистиката този спорт причинява над 40 хиляди травми на година, включително и смъртни случаи.

№4 Яздене на бик

Сам по себе си едрият рогат добитък е достатъчно опасен за човека, особено когато не е на кеф. Като се метнеш на гърба му и почнеш да се клатиш като пиян студент, логично нещата не се подобряват. Тук травмите са подобни на тези, като в конната езда. Има допълнителни бонуси, като например дислокация на китката заради силата на бика по време на 8-те секунди, при които сте отгоре му. За разлика от коня, когато паднеш от гърба му, бикът не започва да пасе кротко до теб, а се опитва да те довърши тъпчейки те до смърт или мушкайте те с рога. Всяка година има множество смъртни случаи, а травмите са над 80 000, при положение че този спорт не е популярен по целия свят.

№3 Хокей на лед

Ако професионален хокеист има повече от 10 зъба в устата си, значи не струва, казват мъдрите хора. Не помагат гумените протектори в устата, не помага и каската, предпазваща горната част на лицето. В хокея травмите са всекидневие. Тежките контузии могат да дойдат буквално отвсякъде – противников състезател, удар в предпазната стена, в леда, в хокейния стик, с тежката шайба. Неслучайно легендата Уейн Грецки сравнява този спорт с гладиаторските битки в Рим. И ако не ви пратят на носилката по време на игра, със сигурност това ще стане в някой от честите боеве, които хокеистите си спретват. Всяка година има по 150 000 леки и 80 000 тежки травми.

№2 Скално катерене

Тук се играе на сериозно и няма малки травми. Причината е, че медицинската помощ идва твърде бавно и всяка контузия може да се окаже фатална, особено ако доведе до падане от високо. Сложността на този спорт идва от правилното разпределение на силите - освен да се качиш, трябва да можеш и да слезеш. Много аматьори правят грешката да се изцедят докрай при катеренето, забравяйки, че спускането е не по-малко опасно. Освен тежки счупвания и отворени рани има опасност от хипотермия, сърдечна недостатъчност и блокаж на сухожилия и стави.

№1 Гмуркане в подводни пещери

Ако човек е трябвало да плува под водата, щял е да се роди риба, биха казали експерти и после наместили удобно на дивана пред телевизора. Но ако наистина не сте перфектно подготвени за този вид екстремен спорт, стойте далече от подводните каверни. На година има над 2000 смъртни случая, както и 8000 инвалидизирани за цял живот гмуркачи. Удавянето настрана, но потенциалното увреждане на сърцето, мозъка и белия дроб често завършват с фатален изход. На 100 метра под вода в тъмна пещера мозъкът почти блокира, екипировката дава проблем, а всяка грешка или трудност те тласкат на косъм от смъртта. Не бива да се подценяват и гадините, които обитават подводните пещери.

Nbox

Оставете коментар