Мостар продава мъката от войната

Мостар продава мъката от войната

Сувенирите са куршуми, а гмуркачите свистят във въздуха, видя Nboх

Христо Събчев

Пратеник на Nbox в Мостар

През последните двайсетина години историята на Босна и Херцеговина се свързва основно с война, болка и много мъка. Конфликтите в бившата югорепублика са оставили своите следи и в един от най-големите местни градове – Мостар.

22 години след войната въздуха над селището отново бе разцепван на две. Този път не става въпрос за война, прелитащи самолети и свистящи куршуми, а за поредното състезание от кервана на Red Bull Cliff Diving World Series.

Градът шестата спирка на екстремните гмуркачи. Начело с непобедения този сезон Гари Хънт (Вбр), колумбийската легенда Орландо Дуке, непредсказуемия Артьом Силченко (Рус), не на последно място нашето момче Тодор Спасов и останалите летящи атлети ще се потопят във водите на река Неретва, политайки от историческия паметник Стари мост. Първите скокове от него датират от далечната 1664 г. , а първата надпревара е проведена през 1968 г.

При скоковете от 27 метра височина скоростта достига 90 км/ч, а времето за изпълнение на салта и винтове е не повече от 3 секунди. Още след квалификациите смелчаците се превърнаха в новите любимци на Мостар. Хората, чиято болка от преживените ужаси в края на миналия век още се чете по лицата им, предлагат на хилядите туристи по улиците на Стария град различни сувенири, най-търсените са тезиу изработени от истински куршуми.

В същото време скачачите падат в „кървавата река“, която е такава от невинните жертви, дадени по време на сраженията със сърби и хървати.

В исторически план България също е оставила своята следа в местността. По времето на цар Самуил територията на Херцеговина е под българска власт, след което византийците я завладяват отново.

По времето на османското владичество градът е главен административен център на Херцеговина. През 1557 г. започва строителството на емблемата на града - Стари мост, от османския архитект Мимар Хайдурин, завършен през 1566 г.

След разпадането на Югославия в периода между 1992 и 1993 г. Мостар е под 9-месечна обсада. Първата бомбардировка над града е извършена от Югославската народна армия на 3 април 1992 г., но 449-годишната историческата забележителност оцелява по чудо и минава между бомбите.

През май 1993 г. в Мостар босненските хървати предприемат нападателен удар срещу босненските мюсюлмани, като по този начин последните са изтласкани от другата страна на река Неретва. Така западната част на града e под хърватски контрол. Хърватите започват бомбардировки над източната част и този път мостът няма късмет. По-късно е възстановен с общите усилия на двете общности под ръководството на създадения от ЮНЕСКО научно-технически комитет. На 23 юли 2004 г. пред погледите на представители от 60 държави мостът е открит официално.

Десетки години след края на войната Босна и Мостар се опитват да живият нормално. Из града все още е пълно с полуразрушени сгради, покрити с дупки от куршуми. В същото време оп улиците е пълно с млади хора, които се надяват да нямат тежкия живот на своите предшественици.

Оставете коментар